Elizabeth: bijna 93 en nog altijd een paardenmeisje

De Royal Super Senior rijdt nog altijd zonder helm, als een baas.

Leeftijd is maar een getal volgens de Queen, die als hoogbejaarde nog te paard zit, als een baas.

Volgens de legende valt het Britse koninkrijk als de raven de Tower verlaten. In werkelijkheid lijkt er meer reden tot zorgen als Hare Majesteit niet meer op een paard klimt. De Queen – in april wordt ze 93 jaar – is al haar hele leven dol op paarden en rijdt nog altijd.

Afgelopen weekend nog, liet ze haar favoriete paard – een vrij kleine merrie die Carltonlima Emma heet, zadelen voor een tochtje door Windsor Great Park. Ze droeg daarbij geen helm maar een hoofddoek en zo te zien een zuidwester. Zelf relativeert ze het paardrijden overigens: "Ik ben een mooi-weer-ruiter geworden. Ik hou er niet van om koud en nat te worden."

1935

Elizabeth kreeg op haar vierde haar eerste paardje, een Shetland pony die ze Peggy noemde. Op haar zesde kon ze er al zo goed op rijden dat ze ook wel eens op een groter paard mocht.

1939

1947

 

Voor Trooping The Colour reed ze, in eerste instantie als prinses (ze zit hier best een beetje te glunderen, toch?) op een politiepaard dat Tommy heette. Later deed ze het op het paard van haar vader, Winston.

Die werd opgevolgd door Imperial en achttien jaar lang – van 1969 tot 1986 – reed ze bij deze ceremonie op…

…Burmese, een mooie zwarte merrie. Veel paarden waar ze in haar leven op reed komen uit haar eigen stoeterij.

2004

Ook privé is ze haar hele leven blijven rijden. Hier in het voorjaar van 2004, met kleindochter Zara (links), de Queen op Tinkerbell en dochter prinses Anne (rechts) in Windsor Great Park.

2018

Tegenwoordig rijdt koningin het meest rond Windsor, vaak sluit óf prins Edward óf prins Andrew zich bij haar aan…

…al rijdt ze ook vaak met schoondochter Sophie, gravin van Wessex en diens dochter Lady Louise. Sophie is de vrouw van Edward. Deze foto is van eind jaren negentig. Lief hoe de Queen de teugels van kleinzoon James vasthoudt. 

2019 

Long may you run, eh, ride, Your Majesty. 

 

Foto's © BSR Agency, The Royal Family, The Royal Collection

Laatste nieuws