Lee Radziwill: socialite, prinses en beroemde zus

Afscheid van een van de bekendste socialites ooit.

Lees ook

Pippa Matthews-Middleton mag dan nu de beroemdste zus-van zijn, in de jaren zestig, zeventig en tachtig was dat Lee Radziwill, die dit weekend op 85-jarige leeftijd overleed.

Lee werd in 1933 geboren als Caroline Lee Bouvier. Moeder Janet Lee was een bruusk type met opvoedadviezen als: "Met zwakheid word je niet geboren, dat leer je."

Lee, hier rechts in 1935, zei ooit: "Op mijn zevende ben ik weggelopen. Ik pakte mijn hond en ging de Brooklyn Bridge over, maar kwam niet ver. Het is nogal lastig om weg te kopen op de hoge hakken van je moeder."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door John Yunis (@johnyunis) op

Lee was een succesvol interior designer en PR executive in de mode-industrie: ze werkte voor Harper's Bazaar en Giorgio Armani. Maar ze was ook altijd en eeuwig het jongere zusje van Jackie Kennedy, waar ze wel eens moeite mee had.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kelly T Cibart (@ktcibart27) op

Want ze was op haar eigen merites ook een buitengewoon spraakmakende socialite die als stijlicoon over Manhattan regeerde, met dank aan haar onberispelijke smaak en dito netwerk.

In haar buitengewoon glamoureuze bestaan was Lee (rechts) hecht bevriend met kunstenaar Andy Warhol en balletdanser Rudolf Nureyev (hier links) en  frenemies met schrijver Truman Capote.

Ze ging zelfs op tournee met de Rolling Stones. Van links naar rechts Lee, Mick Jagger en zijn vrouw Bianca Jagger. Oh, de seventies…

Lee trouwde drie keer, met uitgever Michael Canfield, Poolse prins Stanislaw Radziwill (daar zit ze hier mee te kaarten in 1962) en met choreograaf en regisseur Herbert Ross. Ze had bovendien vele romances…

…onder andere met scheepsmagnaat Aristotle Onassis, die in 1968 met haar zus Jackie trouwde. Lee omschreef Onassis als 'dynamisch, irrationeel, wreed in mijn ogen, maar fascinerend.'

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lea Barfield (@leabarfield) op

Lee kreeg twee kinderen met de Poolse prins. Haar zoon Anthony Radzwill stierf in 1999 aan kanker, kort nadat haar neef John Kennedy Jr. verongelukte met zijn vliegtuigje. Haar enige directe nabestaande is haar dochter Christina.

"Toen ik jong was, dacht ik dat iedereen maar beter rond zijn 70ste kon doodgaan," zei Lee in 2013 in de New York Times. "Maar mijn beste vrienden, zoals Rudolf en Andy, en tot op zekere hoogte Truman, zijn niet eens zo oud geworden. Er is iets te zeggen voor ouder worden en voor herinneringen."

 

Foto's © BSR Agency, ANP

Laatste nieuws

Zie ook