Queen tegen jongste zoon: ‘Huh, ben jij jarig?’

Oké, als koningin ben je vast druk-druk-druk, maar om nu de verjaardag van je jongste zoon te vergeten?

Lees ook

Arme prins Edward, als derde zoon en vierde kind van de Queen was het nieuwtje er blijkbaar al zo af dat ze zich zelfs niet eens meer de dag herinnerde dat ze van hem beviel.

In de documentaire  'On The Queen's Children' vertelt royal biograaf Ingrid Seward hoe eenzaam en misplaatst prins Edward (54) zich voelde in Buckingham Palace: "Op zijn verjaardag (hij was toen overigens in de twintig) ging hij ontbijten met zijn moeder. Er werd niets gezegd. Geen kaartje, geen cadeautje. Ze had geen idee dat het zijn verjaardag was."

Toen de Queen via een staflid op de hoogte werd gebracht van 'an oversight' (het understatement van de eeuw als je de verjaardag van je jongste bent vergeten) werd er een haastig telefoontje gepleegd en werd er een paar uur later alsnog een presentje afgeleverd.

Het is publiek geheim dat prins Andrew (hier tweede rechts in 1965) het lievelingskind van koningin Elizabeth is. Bij Charles en Anne lag er nog de druk op van 'an heir and a spare' leveren.

Als derde kind was Andrew (tweede van links) het eerste kind dat echt voor haar was. Het helpt dat hij een indrukwekkende legercarrière opbouwde, wat haar aan haar geliefde vader en grootvader doet denken. Edward haakte naar drie maanden training bij de marine al af, omdat hij het niet aankon.  

Edward (rechts) bleek over de hele linie een heel ander kind. Zachtaardig zoals Charles, maar met een minder groot ego. En door zijn positie als vierde kind ook 'overbodig' als vierde reserve, althans – zo ervoer hij het toch vaak: "Hij weet vaak niet of hij nu Edward Windsor is of Zijne Koninklijke Hoogheid," aldus royaltykenner Richard Kay.

Zijn relatie met Charles, die zestien jaar ouder is, was vroeger niet heel hecht, ze zagen elkaar eigenlijk alleen tijdens de zomers op Balmoral. Deze foto is uit 1969.

Tijdens een van die vakanties liep Edward (hier in 1976) naar boven en vond oude kilts van de hertog van Windsor. Die waren allemaal de ruiten (tartans) die alleen de prins van Wales mag dragen, maar dat wist hij niet. Hij trok er voor de lol eentje aan voor het diner, het was de tartan van de hertog van Rothesay, de titel van de kroonprins in Schotland. Toen Charles het zag ontplofte hij nog net niet en eiste dat Edward zich om zou kleden. Tijdens een vakantie, terwijl ze alleen met familie aan tafel zaten.

Later probeerde Edward een eigen leven op te bouwen als tv-producent, maar werkte niet erg professioneel en de schaduw van Buckingham Palace bleef altijd over hem heen hangen. Hij sloot Ardent Productions in 2009 en werkt sindsdien als fulltime royal – zijn titel is graaf van Wessex – voor zijn moeder, die hij vertegenwoordigt op bezoeken aan het binnen- en buitenland.

Edward is een heel aardige, zij het wat stille en geruisloze man die braaf opdraaft waar ze hem heen stuurt…

…en verder zijn dagen doorbrengt op Bagshot Park met zijn vrouw Sophie en hun kinderen lady Louise (links) en burggraaf James.

En het lijkt erop dat hij daar uiteindelijk toch voor zal worden beloond: na de dood van zijn vader prins Philip – van wie hij al tientallen taken heeft overgenomen – zal Edward vermoedelijk de prestigieuze titel hertog van Edinburgh krijgen. Toch fijn om eindelijk eens gezien te worden.  

 

Foto's © ANP, BSR Agency, The Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook