10x zó eert hertogin Kate prinses Diana

Hoe stap je uit de schaduw van een icoon? Door haar te omarmen.

De hertogin van Cambridge heeft haar mateloos populaire schoonmoeder prinses Diana nooit gekend. Toch weet Kate haar op subtiele manieren toch een rol in haar leven te geven.

Waar een ander zich misschien zou ergeren aan de voortdurende vergelijking met een voorganger, heeft hertogin Kate volledig geaccepteerd dat ze altijd en eeuwig zal worden vergeleken met prinses Diana. Sterker nog, ze lijkt er lol in te hebben om op belangrijke momenten een knipoog naar prins Williams beroemde moeder te geven.

Bijvoorbeeld door zich niet helemaal identiek te kleden, maar zich toch wel door Diana te laten inspireren, met het oog op de geschiedenisboekjes. Of op het juiste moment een paar glamouroorbellen te ↑ luchten, die al 22 jaar niet meer te zien waren geweest.  Hoe eert Kate Diana nog meer?

 

Het begon natuurlijk al met de saffieren verlovingsring, die Kate – nadat ze die van William had gekregen – nooit meer heeft afgedaan. Voor de geposeerde verlovingsfoto is even goed naar die van kroonprins Charles en Diana gekeken…

…en ook over de nieuwsfoto had Kate even nagedacht: koningsblauw, net als in 1981. 

De kus op het balkon van Buckingham Palace was ook zo goed als identiek, met het verschil dat Kate niet te maken had met een minnares van haar man #Camilla.

In de wetenschap dat er een troonopvolger was geboren, had Kate goed naar de eerste foto's van Diana (die kniekousjes!) met William gekeken, voor ze de jurk koos waarin ze met George naar buiten kwam. Geen directe kopie, wel een polkadotje…

…zoals ook de outfit waarin prins Louis werd getoond aan de wereld erg veel weghad van die van Diana met prins Harry.  

Net als haar wijlen schoonmoeder is Kate dol op haar kinderen…

…en kan ze er vaak niet vanaf blijven. 

Van alles wat Diana ooit droeg heeft Kate inmiddels wel een modern equivalent in de kast.

En tenslotte de bekroning van Kate's Ode Aan Diana: de Cambridge Lover's Knot tiara uit 1914. Kate is geen héél fervent tiaradrager, maar als een gelegenheid er om vraagt, wordt het vrijwel altijd deze, die favoriet was bij Diana. Hoewel het ding zo zwaar is dat ze er hoofdpijn van kreeg.

Het gaat ook om de symboliek die erachter zit: koningin Mary liet hem maken, haar kleindochter koningin Elizabeth II erfde hem en gaf hem in 1981 permanent te leen aan Diana. Die gaf de tiara na de scheiding terug en hij kwam pas in 2015 weer tevoorschijn, toen hertogin Kate hem droeg voor een receptie in Buckingham Palace. Het is een topstuk dat alleen door de hoogste vrouwen in de Windsor-hiërarchie wordt gedragen: de Queen, Camilla, hertogin van Cornwall, en Kate, dus. Voor die eer is lichte hoofdpijn vermoedelijk wel te verdragen.   

 

Foto's © BSR Agency, ANP, Getty Images, The Royal Family

Laatste nieuws