Thaise prinses mag geen premier worden…

Prinses Ubol Ratana's wens voor mee democratie geblokkeerd door haar broer, de koning.

Lees ook

Het zou een unieke situatie hebben opgeleverd: een oudere royal zus die de macht van haar verwende, jongere broertje inperkt. Maar het gaat niet door.

Vorige week was er opwinding alom in Thailand: prinses Ubol Ratana, de oudere zus van koning Vajiralongkorn, meldde zich als kandidaat voor de partij Thai Raksa Chart. Die heeft banden met de populistische partij van de verdreven ex-premier Thaksin Shinawatra. Op 24 maart zijn er verkiezingen in Thailand.

Ubol Ratana (67) is het oudste kind van de in 2016 overleden koning Bhumibol. Het betreft hier een kleurrijke prinses. Ze deed in 1972 afstand van haar titel toen ze trouwde met een Amerikaan, die ze had ontmoet tijdens haar studie wiskunde en biochemie in de VS. In 1998 scheidde ze van hem en verhuisde terug naar Thailand. Daar kreeg ze haar titel terug.

Ze is bekend als actrice en zangeres en is zeer aanwezig op sociale media, onder meer als anti-drugsactivist. Ubol Ratana probeert met het project To Be Number One Thaise jongeren van de verslavende middelen te krijgen.

Met haar kandidatuur wilde ze haar rechten als Thais burger uitoefenen. "Ik heb mijn koninklijke titels afgezworen en als burger geleefd. Ik heb de nominatie van Thai Raksa Chart aanvaard omdat ik volgens de grondwet rechten en vrijheid heb, zonder privileges boven andere Thaise burgers”, schreef Ubol Ratana op Instagram.

Haar plannen vielen slecht bij de Thaise generaals, die sinds de militaire staatsgreep van 2014 aan de macht zijn, én bij de koning. Vajiralongkorn veroordeelde op tv (!) het besluit van zijn zus als "zeer ongepast'' en ongrondwettelijk.

"Betrokkenheid van een hooggeplaatst lid van de koninklijke familie bij politiek, op wat voor manier dan ook, is een daad die in strijd is met de tradities, gewoonten en cultuur van het land en is daarom uiterst ongepast,” zegt de koning in een verklaring. Het komt erop neer dat het koningshuis boven de politiek moet staan. Zijne Majesteit heeft overigens boter op het koninklijke hoofd, gezien de macht die hij steeds gretig naar zich toetrekt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ?Princess Ubolratana Rajakanya (@princess.ubolratana) op

Thailand zou bovendien wel wat royal vrouwenpower kunnen gebruiken: hier Ubol Ratana met haar zusje prinses Sirindhorn, die bij het volk aanzienlijk populairder is dan hun broer. 

In een land waarin de koning en zijn familie een bijna goddelijke status hebben, wegen de woorden van het staatshoofd zwaar. Ubol Ratana's kansen om zich kandidaat te mogen stellen, waren sinds de uitspraak van Vajiralongkorn al een stuk kleiner geworden. En vandaag heeft de kiescommissie , vermoedelijk uit angst voor de toorn van de koning, haar verzoek om zich kandidaat te mogen stellen officieel afgewezen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ?Princess Ubolratana Rajakanya (@princess.ubolratana) op

De pittige prinses heeft haar verkiezingscampagne stilgelegd, maar laat weten zich in te blijven zetten voor de Thai. Hmm.  

 

Foto's © ANP, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook