Dit is hoe het idee van een rode loper is ontstaan

Een vraag waar je waarschijnlijk nog nooit echt over had nagedacht.

Lees ook

De rode loper, al tijden een groot begrip en niet meer uit showbizzland weg te denken. De lange, rode mat van vloerbedekking wordt vaak gebruikt bij officiële gelegenheden of feesten. Heel leuk en perfect voor de foto natuurlijk, maar waarom is het eigenlijk een rode loper?

LEES OOK: Fiji Water-meisje klaagt bedrijf aan vanwege ongevraagd reclame maken

Het idee van de loper begon vroeger eigenlijk al. Hij was er om mensen met status te ontvangen en te eren. Dit begon allemaal in het toneelstuk Agamemnon (458 voor Christus) van een Griekse dichter. Op het moment dat koning Agamemnon terugkwam werd hij door zijn vrouw opgewacht met een tapijt waar hij over kon lopen om in zijn huis te komen. Het is niet helemaal duidelijk welke kleur de loper destijds had, maar de kans is groot dat rood de kleur was die ze in hun ogen hadden voor een vorst.

Rood

Bij een loper denken we gelijk aan een rode loper. Maar ze zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Check bijvoorbeeld deze groene loper van rodelopers.com. Waarom denken we bij een loper altijd aan rood? Dat komt omdat die kleur een symbolische waarde heeft. Zo is het de kleur van het hart, de kleur van het bloed en de liefde en geluk, maar de kleurstof rood was vroeger ook zo kostbaar dat het alleen voor koningen en goden bereikbaar was. En de rode kleur staat gewoon prachtig bij alle outfits en straalt warmte uit op de foto's.

Hollywood

In 1821 werd er voor de Amerikaanse president James Monroe een rood tapijt uitgerold en in 1902 kwam New York Central Railroad met rode tapijten om eersteklas passagiers van een trein naar hun plaats te begeleiden. Hierbij gebruikte zij de term 'red carpet treatment' en de naam red carpet wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Twintig jaar later bereikte de red carpet ook eindelijk Hollywood. 

Het idee van de rode loper is dus eigenlijk niet zomaar door iemand bedacht, maar is echt al vanuit de middeleeuwen!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door three design (@d3sign_to) op

BRON: WEEKEND.KNACK.BE, BEELD: ISTOCK

Laatste nieuws

Zie ook