Oranjes: statushouders, sluizen en een summit

Er zijn van die weken dat de afdeling Oranje wel érg onzichtbaar is...

Lees ook

Het was een buitengewoon slappe Oranjeweek aan sightings – hoeveel kantoordagen kan een fulltime royal nodig hebben? 

Morrend vragen we ons bij de buitengewoon slappe agenda af of we voor de 43,3 miljoen euro die er dit jaar naar het koningshuis gaat niet ook eens een bezoekje aan een verzorgingshuis of een jubilerend bedrijf afkan. Nou, deze week duidelijk niet. Wat deden ze dan wel?  

MAANDAG

Meester Pieter had een opstandig momentje. Gotta love him!

DINSDAG

Koning Willem-Alexander bracht met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een werkbezoek aan de gemeente Haarlem. Het onderwerp was het nieuwe inburgeringsstelsel.

Daarna bezochten ze het bedrijf ‘Zandbergen Vleeswaren’, dat zich al een paar jaar actief inzet om statushouders te werven. Het bezoek met minister Koolmees was het vijfde werkbezoek in een reeks van bezoeken van de koning met ministers en staatssecretarissen. ZM krijgt zo te zien hoe het beleid van de bewindspersoon uitpakt in de praktijk, wat best een sympathieke actie is.

En prins Constantijn gooide er maar weer eens een tech-tweet uit.

WOENSDAG

Als er een complete sluis naar je is vernoemd, kun je niet thuisblijven vanwege Hollandse plensbuien en een modderig terrein. Prinses Beatrix rukte dus uit voor de opening van de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein. De sluis ligt in het Lekkanaal dat door de aanleg van de derde kolk is verbreed en verdiept. Zo kunnen binnenvaartschepen ook in de toekomst snel en veilig passeren.

Is dit het grootste door te knippen lint ooit? De Prinses Beatrixsluis is in ieder geval de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. In 1938 werd de sluis als eerste object vernoemd naar de pasgeboren prinses (aaaah!). Bij het 50-jarig bestaan bezocht Beatrix als koningin de sluis, je zou dus kunnen zeggen dat ze echt wel wat met elkaar hebben. Natte voeten, om mee te beginnen.

Zijne Van Vollenhovenheid zei intussen weer zinnige dingen.

DONDERDAG

Wederom geen enkele royal activiteit te bespeuren, of Amalia en Alexia moeten zich in vermomming onder de klimaatspijbelaars hebben gemengd. Nogmaals, we zouden echt wel iets meer Oranje voor ons geld willen. Of toch minimaal een goede reden voor de onzichtbaarheid. Het ambt is gewoon een baan, toch?  

VRIJDAG

Koningin Máxima woonde in het Gemeentemuseum in Den Haag de Fintech for Inclusion Summit 2019 bij als speciale pleitbezorger van de VN. Er was koffie. De tafel spiegelde. En men knikte veel. 

De conferentie ging over hoe technologie de financiële wereld beïnvloedt en hoe het kan helpen om met name in ontwikkelingslanden veilige en betaalbare financiële diensten te bieden.

Máxima houdt zich hier al sinds 2009 mee bezig en vierde dus een officieus jubileumpje, door de fotograaf van dienst halsstarrig te negeren.  

De koning beëdigde op Paleis Noordeinde achtereenvolgens mijnheer Aaldert ten Veen…

…en mevrouw Sandra Lange. Beiden zijn benoemd tot staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We waren zo godsgelukkig over een sighting van HM dat we een keertje niets zeggen over het bloemstuk in de haard. 

Prins Bernhard en prinses Annette hadden het leuk bij de kick-off van de vijfde editie van De Hollandse 100, een initiatief van Lymph&Co. Het doel van deze stichting Lymph&Co is geld ophalen voor onderzoek naar lymfklierkanker.

Taalprinses Laurentien was bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en wist ondanks de sterke wind de royal zedigheid te bewaren.

Tijdens de bijeenkomst werd het jubileumboek ‘Amsterdammers en hun bibliotheek – 100 jaar OBA’ gepresenteerd. Aansluitend nam ze het speciale doeboek in ontvangst, dat naar alle Amsterdamse basisschoolleerlingen van groep 3 tot en met 8 gaat. Kortom, boekenrijke middag, ze zou vermoedelijk niet anders willen.

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis / RVD, Annette Schaff, PPE Agency 

Laatste nieuws

Zie ook