Queen Elizabeth met 67 jaar langst regerende staatshoofd

Koningin Elizabeth zit vandaag precies 67 jaar op de troon en het ziet er naar uit dat ze daar op haar 92-jarige leeftijd nog geen genoeg van heeft.

Lees ook

Koningin Elizabeth zit vandaag precies 67 jaar op de troon en het ziet er naar uit dat ze daar nog wel even blijft zitten. 

LEES OOK: De Queen drinkt 4 alcoholische drankjes en dít is waarom

Het is niet zo dat ze het unieke feit groots viert, 6 februari heeft voor de Queen een dubbele betekenis. Haar vader George VI overleed destijds in zijn slaap op Sandringham, daarom wil Elizabeth 6 februari altijd daar doorbrengen. Donderdag gaat de Queen weer terug naar Londen en Windsor, waar ze sinds half december niet meer is geweest.

Troon opvlogen

Elizabeth was 25 jaar oud toen haar vader overleed. Ze was rond die tijd samen met prins Philip in Kenia en ging daarna naar Australië en Nieuw-Zeeland. Deze reis maakte ze namens haar vader, omdat hij ziek was en zo'n lange reis niet meer kon maken. Toen George VI overleed in die weken, kreeg Philip het als eerste te horen en hij moest het zijn vrouw Elizabeth vertellen. Het was een vreemd moment, want op het moment dat George VI overleed, werd Elizabeth automatisch koningin terwijl ze aan de andere kant van de wereld zat. De Britse royals waren al wel voorbereid op het overlijden en hadden daarom rouwkleding in hun koffer zitten. 

Aftreden

De kroning van de Queen volgde anderhalf jaar later pas in Westminster Abbey. Ondertussen is ze alweer 67 jaar verder en daarmee is Elizabeth het langst regerende staatshoofd ter wereld. Voor de Queen is er ook nog geen sprake van aftreden. Als ze zo gezond blijft als ze nu is, zal ze volgend jaar op 6 februari weer op Sandringham zitten en nog steeds de plichten doen die ze nu doet. You go, Queen!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Krstović™ (@krstovic_a) op

BEELD: BSR AGENCY, INSTAGRAM

Laatste nieuws

Zie ook