Rusland: zal prins Georgii uit liefde mogen trouwen?

De groothertogin morrelt aan een decreet dat bijna 200 jaar oud is.

Opwindende berichten uit Rusland, waar Hare Zelfverklaarde Keizerlijke Hoogheid Maria Vladimirovna (in het roze) probeert de Romanovs naar de 21ste eeuw te hijsen.

First things first: Rusland is een republiek, met de laatste tsaar liep het beroerd af en het gaat alleen om de eer. Bovendien wordt Maria's status als hoofd van het Huis van Romanov hevig betwist door concurrerende takken.

Wat het misschien wel des te knapper maakt dat ze a) overal met egards wordt behandeld en b) gewaardeerd wordt om haar oproepen tot verzoening.

"Je moet vergeven," zegt ze in Efe. "Het zou verkeerd zijn om te vergeten wat er destijds is gebeurd. Het is belangrijk dat de verschrikkingen van de burgeroorlog en broedermoorden zich nooit meer herhalen. We zijn allemaal schuldig aan de tragedie die ons land in de twintigste eeuw overkwam. Dus moeten we elkaar niet meer beschuldigen en ook niet meer streven naar rode of witte wraak."

Maria heeft niet onaardige kaarten in de hele discussie, als directe afstammeling van de dynastie die tot 1918 drie eeuwen over Rusland heerste. Haar nieuwste doel is nu de opvolgwet aanpassen. De huidige stamt uit 1820, toen tsaar Alexander I bepaalde dat 'leden van de keizerlijke familie die in het huwelijk traden met iemand van mindere status (een morganatisch huwelijk) hun rechten niet konden overdragen op eventuele kinderen.'

Groothertogin Maria wil dat decreet graag aanpassen omdat het niet meer van deze tijd is, wat heel nobel van haar is. Helemaal onbaatzuchtig is haar lobby echter ook weer niet, want haar zoon Georgii Mikhailovich (37, op de achtergrond de laatste tsaar) is nog altijd ongetrouwd. Het wemelt niet bepaald van de prinsessen met een gelijkwaardige of hogere standing die eventueel in aanmerking zouden komen, dan wel interesse zou hebben. Al helemaal niet omdat de dame in kwestie ook nog eens Russisch Orthodox zou moeten zijn (of moet willen worden).

Maria redeneert dat in alle Europese koningshuizen tegenwoordig uit liefde wordt getrouwd en dat dit ook voor de Russische erfgenaam zou moeten gelden. Zij heeft het echter niet voor het zeggen, de verandering in de opvolging moet de zegen krijgen van Patriarch Kirill van Moskou en Heel Rusland, het hoofd van de Orthodoxe kerk.

Die 'staat open voor een dialoog' aldus de laatste berichten. Rivaliserende nazaten van prins Nicholas en Dimitri Romanovich lopen zich intussen al warm om te protesteren. Het gaat een ingewikkeld jaar worden voor de Romanov'jes. En dat allemaal puur voor de eer binnen de republiek Rusland.

 

Foto's © Russian Imperial House

Laatste nieuws