Oh dear, familieoorlog bij de Berleburgjes

Het is geen wonder dat prinses Benedikte zo'n beetje bij koningin Margrethe is ingetrokken.

Lees ook

Het rommelt in de Duitse adel, niet alleen in het Huis van Hannover, maar ook bij de  Sayn-Wittgenstein-Berleburg'jes. En het riekt… onfris.

Was ist passiert? In 2017 stierf prins Richard, het hoofd van de familie. Richard was getrouwd met prinses Benedikte van Denemarken.

Royaltywatchers was al opgevallen dat Benedikte (hier in 2004 met Richard) opvallend veel in Denemarken verbleef en het gekrakeel aan het Duitse thuisfront zou daarvoor zomaar een goede verklaring kunnen zijn. Ze houdt zich bij voorkeur afzijdig in de ruzie.

Het meest voor de hand liggende nieuwe hoofd van het huis Sayn-Wittgenstein-Berleburg is prins Gustav (50, rechts), de zoon van Richard en Benedikte (links). Maar zijn status wordt betwist door zijn oom Ludwig Ferdinand Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg (77). De broer van zijn vader aast op het opperhoofdschap én het beheer van het familiefortuin van zijn 500 miljoen euro.

Ludwig beroept zich daarbij op het testament dat zijn vader ↑ Gustav Albrecht (rechts met zijn vrouw, de Zweedse gravin Margareta Fouché d'Otrante) opmaakte voor hij in de Tweede Wereldoorlog naar het front ging. Hij werd sinds 1944 vermist en is een jaar later doodverklaard, vermoedelijk is hij gesneuveld.

In het testament staat dat de echtgenote van het toekomstige hoofd van het Huis Sayn-Wittgenstein-Berleburg van hoge adel , protestant en (jakkes) 'arisch' moet zijn.

Prins Gustav woont al sinds 2004 samen met Amerikaanse schrijfster Carina Axelsson, bekend van 'Model Undercover'. Carina zou volgens oom Ludwig niet door de adellijke beugel kunnen, Gustav is niet met haar getrouwd omdat hij dan zijn rechten op de erfopvolging zou verliezen.

"De toepassing van een testament uit 1943 met betrekking tot feiten van nu werpen moeilijke juridische vragen op verschillende punten op," zegt Gustavs advocaat die al sinds 2017 met de kwestie bezig is. Zaken als het bosbouwbedrijf worden intussen voorgezet door de Wittgenstein-Berleburg Rentkammer, een soort beheerder. En  familie-advocaat en accountant Jochen König zou intussen als mediator tussen de kampen zitten.

Hier staan Gustav en Carina bij Grasten Palace, de zomerresidentie van tante Margrethe die duidelijk totaal geen problemen heeft met Carina. De rest van de Deense royals ook niet: Carina is zelfs peettante van prinses Athena.

De strijd gaat onder andere om dit stulpje, Slot Berleburg. "Stel je voor," zegt König in WestPhalen Post "Je zit voor een grote doos Legoblokjes , Maar je kunt niet bouwen met wat oorspronkelijk was gebouwd en bedoeld was. Het is gewoon niet meer mogelijk. Wat kan er aan het einde van dit uitkomen? Hier moet er een nieuw model worden gevonden, of het nu gaat om een ​​tent, een ridderkasteel of een treinstation. Het belangrijkste is dat het voor iedereen aanvaardbaar is."

Gezien het feit dat er al sinds begin 2017 over wordt gekibbeld, zit er nog niet veel beweging in de kwestie.

 

Foto's © ANP, BSR Agency, Kurt Wichmann, Stefan Didam / WikiCommons, PPE Agency, Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook