Mad Hatter: 10 tophoeden van prinses Beatrix

Het fenomeen statement-hoed is zo'n beetje door Hare Koninklijke Hoogheid uitgevonden.

Lees ook

Vandaag wordt ze 82 jaar, prinses Beatrix, ook bekend als Beschermheilige der Megahoeden. Ter ere van haar collectie een top 10 van haar meest opvallende hoofddeksels (plus één oerlelijke).

Hoeveel ze er heeft, is niet bekend. Wel is het zo dat de prinses in 2017 zonder te knipperen 111 exemplaren kon uitlenen voor een tentoonstelling en toen nóg niet zonder zat. Voor Beatrix was een kloeke hoed in haar tijd als koningin het alternatief voor een kroon: ze was er goed herkenbaar en zichtbaar mee en het gaf haar iets statigs. Zoals haar vriendin en collega koningin Elizabeth ooit zei: "It’s part of the uniform."

Beatrix had ook regels voor haar hoeden: zo mochten ze niet zó opvallend zijn dat ze afleidden van de Majesteit en moest haar gezicht goed te zien zijn: geen diep vallende flaphoeden voor haar. Verder is haar smaak er goed aan af zien: ze houdt van sterke lijnen en – mevrouw is een niet onverdienstelijk beeldhouwer – sculpturale vormen.

Veel van haar hoofddeksels zijn van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn. En ze mocht zich graag met de ontwerpen bemoeien. "Ze heeft een enorm gevoel voor verhoudingen, of wat je noemt een echt timmermansoog," zegt Scheltens naar aanleiding van de  tentoonstelling ‘Chapeaux!' in Paleis Het Loo. "Zij heeft eerder dan ik in de gaten dat er met een hoed iets niet helemaal in orde is." Hoe verliep de koninklijke hoedenrevolutie? 

Het Instapmodel

Stewardess I

Stewardess II

Het Slagschip

De UFO

De Plofkip

De Pagode

Het Misbaksel 

Ook Beatrix heeft wel eens een Bad Hat Day. Van harte, prinses!

 

Foto's © ANP, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook