Oranjes: Rembrandt, Basquiat en een ouderwetsch beeldje

De Oranjes kregen deze week een overdosis kunst voor de koninklijke kiezen.

Vertrouwde hofdames, nieuwe outfits en een week vol kijken naar schermen, schilderijen en foto's: dít hield de Oranjes de afgelopen dagen van de straat.

MAANDAG

Geen Oranje te bekennen (die zaten binnen met deelnemers aan een ambassadeursconferentie), wel een goede grap van Beatrix' satirische Twitter alter ego. 

En een spicy roddel: in een geluidsfragment dat de Volkskrant publiceerde, is te horen dat de tandarts van presentator/schrijver Jan Mulder zegt dat de Oranjes vinden dat hun gebitsspecialist al blij mag zijn dat hij hen mag behandelen en dat ze hun facturen niet betalen. Hmm.

DINSDAG

Koningin Máxima, gezonde smile and all, bracht een werkbezoek aan AFAS Software in Leusden. Dat bestond uit het gebruikelijke vragen stellen en belangstellend kijken…

… wij keken intussen belangstellend naar hofdame Annemijn Crince le Roy-Van Munster van Heuven. Normaal gesproken staan hofdames nogal verdekt opgesteld, dus deze sighting is vermeldenswaardig. De dame in kwestie zorgde er in dit geval voor dat het werkbezoek op rolletjes verliep.

Er zijn er in totaal vier en ze zijn betrokken bij de voorbereiding en begeleiding van afspraken waarbij koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen aanwezig zijn. Daarnaast hebben ze een organisatorische rol bij de agendapunten van koningin Máxima en prinses Beatrix. Van links naar rechts: drs. Bibi gravin van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael (Grootmeesteres), Annemijn Crince le Roy- van Munster van Heuven, koningin Máxima, drs. Lieke Gaarlandt van Voorst van Beest en drs. Pien van Karnebeek-Thijssen.

Even terug naar AFAS: het bedrijf is winnaar van de Koning Willem I Prijs in de categorie grootbedrijf.

Deze prijs – ironisch genoeg een verrassend ouderwets beeldje om innovatie te prijzen – beloont 'durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen en stimuleert creatief en innovatief ondernemerschap'.

Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.

's Middags schoof de koningin aan bij de Sociaal-Economische Raad in Den Haag voor de bijeenkomst ‘Culturele diversiteit in de top’.

Tijdens de bijeenkomst gingen bestuurders, rolmodellen en experts in gesprek over hoe diversiteit in culturele achtergrond op management-en bestuursniveau vergroot kan worden. Swingender dan dit werd het niet.

Prins Constantijn zat intussen weer eens casual hunky te wezen met zijn baard, in het kader van zijn werk als aanjager van tech start-ups.

WOENSDAG

Koning Willem-Alexander beëdigde ambassadeur Adriaan Palm die ons in Ierland gaat vertegenwoordigen.

Prinses Christina cashte leuk met de kunstveiling waar al weken gedoe over is: de de krijttekening van Peter Paul Rubens (1577-1640) bracht ruim 6,1 miljoen euro op, ruim het dubbele dan waar hij vooraf op was geschat. In totaal verdiende ze met een uurtje afhameren van dit en andere stukken ruim 8 miljoen euro.

Daar gaan nog wel de veilingkosten van Sotheby's vanaf. Eerder deze maand werden al porselein en tafelzilver van Christina uit de erfenis van haar ouders geveild voor zo'n 40.000 euro. Er zijn dagen dat we het niet hebben.

De Rijksvoorlichtingsdienst reageerde op de vermeende belastingontduiking van Hare Majesteit in Argentinië: "Koningin Máxima respecteert de in Argentinië geldende belastingwetten en regelgeving. Dit wordt ons ook bevestigd door de betrokken autoriteiten In Argentinië." Er zou gedoe zijn over grond en gebouwen in Bariloche. 

Kunstminnende prinses Beatrix houdt vooral van moderne kunst, maar schoof haar eigen voorkeuren sportief terzijde om het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw 2019 te openen.

Als sidekick had Beatrix haar nichtje prinses Margarita bij zich. In 2019 is het 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn is overleden.

DONDERDAG

Wederom kunst, ditmaal in Heerlen. Koningin Máxima opende de tentoonstelling Basquiat – The Artist and His New York Scene in het Schunck museum. Basquiat was een New Yorkse graffitiartiest die uitgroeide tot een internationaal erkend kunstenaar.

Ze ging ook zelf nog even crea aan de slag met graffiti. 'Basquiat en zijn sociale en artistieke context spiegelen het postindustriële en streetwise karakter van Heerlen,' zo luidt het persbericht. "De sluiting van de mijnen bezorgde de stad drugs-, prostitutie- en leegstandsproblemen in de jaren tachtig en negentig. Tegelijkertijd was deze achtergrond een voedingsbodem voor een levendige graffiti-, hiphop- en breakdance-scene, net als in het New York van de vroege jaren tachtig.' Who knew?

Daarna ging ze door naar Kerkrade om te kijken hoe het met SchuldHulpMaatje stond, een deelnemer aan het OranjeFonds programma Meedoen. Te veel hoofdletters, mensen!

Willem-Alexander ontving intussen Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66, op Paleis Noordeinde, onder het wakend oog van De Voorvader. Volgende keer even vooraf checken of jullie niet exact dezelfde look hebben, heren. 

Prinses Beatrix vierde haar 81ste verjaardag. We vermoeden zomaar dat Asher een extra kluifje kreeg, om het te vieren. 

En haar satirische alter ego gooide er nog maar even een geslaagde tweet tegenaan.

Terwijl prinses Mabel duidelijk piekert over de Brexit. Kom toch gewoon weer gezellig hier wonen, Mabel!

VRIJDAG

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vaak een feest voor de kids #sneeuw #dooi, snif

Een bericht gedeeld door Pieter-Christiaan van Oranje (@pcvanoranje) op

De kinderen van prins Pieter-Christiaan gingen los op zijn besneeuwde auto.

En koning Willem-Alexander, die in zijn leven al heel wat lenzen heeft gezien, was aanwezig bij de uitreiking van de Zilveren Camera. De uitreiking van de Nederlandse prijzen voor fotojournalistiek en documentairefotografie had plaats in Gooiland, Hilversum.

Stichting De Zilveren Camera bestaat 70 jaar. De Koning nam het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst.

 

Foto's © RVD, PPE Agency, ANP

Laatste nieuws