Prins William: ‘Geen celeb wilde ons helpen’

Mentale problemen vonden celebrity's niet zo sexy...

Soms kun je je afvragen of royals eigenlijk wel nut hebben. Nou, wel als het gaat om bepaalde stigma's doorbreken waar niemand zijn vingers aan wil branden. Zo bewezen ook prins William, hertogin Kate en prins Harry.

Royals die openhartig zijn over problemen kunnen zo taboes doorbreken en daarmee lotgenoten helpen. Al was het maar omdat er meer over de problemen wordt gesproken, meer over bekend wordt en het voor iemand die ergens mee kampt wellicht niet meer zo eenzaam voelt als ook een prins of prinses ergens mee worstelt.

Prins Claus haalde in de jaren tachtig depressieve klachten uit de taboesfeer, prinses Victoria van Zweden is openhartig over wat anorexia met haar deed, haar broer prins Carl Philip en prinses Beatrice van York deed hetzelfde door te praten over hun ernstige dyslectie. Het legt net even wat meer gewicht in de schaal en het levert meer aandacht op, als een royal zich over zoiets uitlaat.

Toen prins William, zijn vrouw Kate en zijn broer Harry zich in 2016 achter Heads Together (een campagne over mentale gezondheid) schaarden, waren zowel William als Harry openhartig over de periodes in hun leven waarop het minder lekker ging. Beiden spraken over het verdriet van hun moeder, prinses Diana, jong verliezen. Harry was zeer open over wat zijn opgekropte woede en onmacht met hem deed. En William sprak al vaak over de vreselijke ongelukken die hij zag in zijn tijd als piloot van een traumahelikopter.

Met zulke kopstukken is het vreemd dat ze geen celebrity wisten te porren om te helpen Heads Together onder de aandacht te brengen. "Geen celeb wilde ons helpen, niemand wilde erbij betrokken raken," zei prins William tijdens een bijeenkomst in Davos. "We hebben zoveel mensen benaderd, maar niemand durfde zich eraan te wagen omdat het over mentale gezondheid ging."

Pas toen het royal trio z'n nek uitstak en met eindeloze voorpaginaverhalen liet zien dat het hen menens was, kwamen celebs als Stephen Fry, Rio Ferdinand, Andrew Flintoff en Ruby Wax alsnog over de brug. Lady Gaga was de eerste die William te hulp schoot, waardoor de campagne ook internationaal bekendheid kreeg. Het initiatief heeft baanbrekend werk verricht om praten over neerslachtigheid uit de taboesfeer te halen en werkt samen met jonge mensen, hulpdiensten en liefdadigheidsorganisaties voor daklozen en veteranen.  

Volgens William zou het goed zijn als mentale problemen gewoon bespreekbaar zouden zijn voor iedereen. Hij zei dat met name de Britten snel gegeneerd zijn over emoties te praten en dat de Tweede Wereldoorlog een cultuur had gecreëerd van stilzwijgen, die generaties lang is doorgegeven.

"De oorlog was zo verwoestend en vernietigend dat ik het gevoel heb dat een hele generatie gewoon besloot dat er niet over praten de beste manier was om er mee om te gaan. Zij hebben onbewust dat doorgegeven aan de volgende generatie. We willen allemaal leren van onze ouders, we willen van hen leren hoe we met dingen moeten omgaan. Ik denk dat de huidige generatie zover is dat ze zich eindelijk realiseert dat dit niet normaal is en dat je er juist wel over zou moeten praten."

 

Foto's © Kensington Palace, Heads Together, Kungahuset, RVD, BSR Agency

Laatste nieuws