Dus, wie is die nieuwe ‘koning’ van Frankrijk?

Het is buitengewoon curieus om zo trots te zijn op een titel die in een republiek geen enkele waarde meer heeft.

Lees ook

Door het overlijden van prins Henri d'Orleans, graaf van Parijs staat zijn zoon prins Jean (53), hertog van Vendôme, nu volop in de belangstelling.

Reden? Hij meent recht te hebben op de troon, even afgezien van het feit dat Frankrijk een republiek is, dan. En dat is iets waar Jean de wereld graag aan herinnert, met handenwringende verwijzingen naar voorvader Louis XVI, om zijn afkomst nog eens extra te benadrukken.

Heeft hij recht van spreken? Nu zijn vader Henri er niet meer is, is Jean voor de Orléanisten is de erfgenaam van de troon, ze stammen af van Louis-Philppe I van Orléans. Voor de unionisten stammen ze af van Charles X, koning van Frankrijk. Er zijn overigens ook nog ándere Bourbonnetjes (Orléans is een zijtak) en nazaten van Napoleon die menen recht te hebben op de troon. Maar deze mijnheer ventileert 't het luidruchtigst. Ook al is het in de Franse republiek hooguit familiale franje. 

Jean is een van de vijf kinderen van Henri en Marie-Thérèse van Württemberg, waarvan twee zwaar gehandicapt waren, waaronder zijn oudere broer François die in 2017 overleed. Hier staat hij rechts, in het midden vader Henri, links jongere broer prins Eudes. Omdat François niet meer leeft, is Jean de stamhouder.

Jean wilde in 2001 hertogin Tatjana van Oldenburg trouwen, maar dat huwelijk werd afgeblazen omdat zij protestant is en Henri vreesde dat de Orléans-claim op de troon verzwakt zou worden door een erfgenaam met een protestante moeder. In 2001. In een land waarin de monarchie sinds 1792 is afgeschaft. Het zegt wel iets over de strohalmen waaraan deze mensen zich vastklampen.

Goed, Jean vond een nieuwe liefde bij katholieke Philomena de Tornos y Steinhart. Die de goedkeuring van zijn vader wel kon wegdragen met dank aan obscure Baskische adel van haar vaders kant en al even obscure Oostenrijks-Hongaarse aristo's aan haar moeders kant. Als het anders zou zijn gelopen in de geschiedenis, zou ze nu vermoedelijk koningin-gemalin zijn geweest. Met een interessante tiara. 

Philomena is sindsdien zo'n beetje permanent zwanger geweest en heeft vijf kinderen op de wereld gezet:

Gaston (9), de nieuwe 'kroonprins', Antoinette (7), Louise-Marguerite (5), Joseph (3) en…

… Jacinthe (4 maanden) die vier dagen na haar geboorte al gedoopt werd (arme mama, arme baby). De fictieve opvolging is dus goed geregeld.

Uit respect voor zijn vader zal Zijne Koninklijke Hoogheid (zo laat hij zich echt noemen) de titel 'graaf van Parijs', die best een dingetje is in aristokringen, pas over een paar maanden gaan voeren. Wat hij precies doet voor de kost is schimmig, uit zijn socials blijkt niet dat hij een 'gewone' baan heeft, vermoedelijk beheert hij 'slapend geld' naast zijn pogingen om zijn gezin in de etalage te zetten. We vermoeden zomaar dat president Macron zich vooralsnog niet erg veel zorgen maakt.     

 

Foto's © BSR Agency, PPE Agency, HRH Jean d'Orléans /FB

Laatste nieuws

Zie ook