Prins Philip: arrogant en onverbeterlijk?

Het auto-ongeluk waar de man van de Queen bij betrokken was, dreigt een PR-rampje te worden.

Lees ook

Veel voortschrijdend inzicht valt er nog niet te bespeuren bij de hertog van Edinburgh (97) in de nasleep van het auto-ongeluk waar hij vorige week donderdag bij betrokken was.

Het ongeluk gebeurde in de buurt van Sandringham, de winterresidentie van de Queen waar haar man Philip tegenwoordig permanent woont. De hertog van Edinburgh trok in Babingley op uit een zijweg, vermoedelijk in de richting van Sandringham, waarna de Landrover in botsing kwam met een zwarte Kia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Music News (@djboots72) op

Beide auto's raakten van de weg, de Landrover van de prins kantelde op zijn zij. De twee vrouwen in de Kia raakten lichtgewond, Philip kwam met de schrik vrij, maar heeft nog niet de moeite genomen om even bij de andere slachtoffers langs te gaan (of iemand van het hof langs te sturen) met een bloemetje en in ieder geval zijn verzekeringsgegevens.

Sterker nog: een dag na het ongeluk werd er al een verse Freelander afgeleverd…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Windsor Royal Family (@windsor.royal.family) op

…waarin de prins onmiddellijk weer werd gespot, zonder veiligheidsgordel om, waarop de politie hem toch maar even een officiële waarschuwing gaf. De prins had intussen 'een oogtest' laten doen, dat was blijkbaar voldoende om hem weer te laten rijden.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door b heard media (@bheardmedia1) op

"Ik mag van geluk spreken dat ik nog leef," zegt Emma Fairweather (46), passagier in de Kia, tegen de Sunday Mirror en Daily Mail. Ze brak haar pols bij het ongeluk, de Kia werd bestuurd door een vriendin van haar, wier 9 maanden oude baby achterin zat. Die bleef ongedeerd. "Je mag daar 60 mijl per uur, mijn vriendin reed nog geen vijftig. We zagen de Landrover de kruising naderen en dachten dat hij zou stoppen, maar hij reed zomaar de weg op. Iedereen bekommerde zich om hem, ik was bang voor de baby en bang dat ze mij zouden laten zitten."

Het paleis laat weten dat er contact met de slachtoffers is geweest en dat 'goede wensen' zijn uitgewisseld, maar Emma zegt dat daar niets van klopt: "Ik heb niets gehoord. Alleen van een contactpersoon van de politie. Die zei dat mijn vriendin en ik maar beter niet over het ongeluk konden praten en verder nog iets onbegrijpelijks: 'The Queen and Prince Philip would like to be remembered to you'. Ik ben dol op de royals, maar ik ben genegeerd, afgewezen en ik barst van de pijn. Het zou echt iets voor me betekenen als prins Philip sorry zou zeggen, maar ik heb geen idee of hij er ook echt spijt van heeft."

UPDATE Mary Morrison, hofdame van de Queen, heeft inmiddels contact gezocht met Emma om te vragen hoe het gaat, prins Philip noch iemand van zijn team heeft al iets van zich laten horen. Sorry seems to be the hardest word…

De prins rijdt regelmatig zelf over het grote landgoed waar hij sinds zijn pensioen in 2017 woont in een kloeke cottage. Het biedt hem vrijheid waar hij van geniet, maar de vraag is of het nog verantwoord is om op zijn leeftijd achter het stuur te schuiven. Het is geen noodzaak, hij heeft 24/7 chauffeurs en beveiligers die hem kunnen rijden. Maar de prins is legendarisch koppig en niet het type dat zijn autosleutels zonder slag of stoot zal inleveren. "De enige die hem zover kan krijgen is de Queen," zegt Windsorkenner Richard Kay in de Daily Mail. "Niemand van het hof zal het wagen, zij is de enige naar wie hij luistert."

Het probleem is dat de Queen Philip niet graag iets oplegt. Dat ze het al 71 jaar samen uithouden, is met name te danken aan het feit dat geen van beide de ander ooit heeft gedwongen iets te doen wat hij of zij echt niet wilde, zo citeert Kay een voormalig hofdame. Bovendien rijdt ze ook zelf nog altijd graag, zij het alleen op de eigen grond van Windsor, Balmoral en Sandringham. Op de openbare weg laat ze zich rijden.

De kans dat Philip het rijden opgeeft, wordt dan ook klein geacht. Van zijn vier kinderen valt ook weinig daadkracht te verwachten, de patriarch staat bekend als een béétje een bullebak waar ze allemaal nog ontzag voor hebben. Dit weekend ontvingen de Queen en hij hun tweede zoon prins Andrew en wat van zijn vrienden, voor een jachtweekend. Normaal gesproken rijdt Philip dan achter het gezelschap aan en dat deed hij dit weekend ook. "Zo zit hij nu eenmaal in elkaar," zegt Kay. "Hij geeft iets niet snel op."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This is funny ??? #PrincePhilip #BirdBox

Een bericht gedeeld door Supa Feezy (@1inabillionguy) op

Intussen tiert het online welig met hilarische memes, zoals Philip en de Bird Box Challenge…

…en zijn gave om de Brexit van de voorpagina's te krijgen.

 

Foto's © BSR Agency, Getty Images, ANP

Laatste nieuws

Zie ook