Zweden: prinses Victoria nu boomfluisteraar?

Royal conversaties met de natuur, de kroonprinses is de enige niet.

Lees ook

Op de foto's lijkt het alsof de normaal zo nuchtere prinses heel spiritueel naar de overpeinzingen van deze boom staat te luisteren, maar de werkelijkheid is prozaïscher.

In Helsingborg is bij Paleis Sofiero een bos geplant dat naar haar zoon is genoemd: het Sagosbos van prins Oscar-bos dat onderdeel uitmaakt van 'een holistische benadering van sociale en structurele kwesties', wat dat dan ook mogen zijn. De bomen zijn uitgerust met een systeem dat verhalen vertelt, het is allemaal reuze 'Efteling'…

…en zo keek de prinses er dan ook bij.

Hoewel ze dol is op de natuur, regelmatig met aanstaande onderdanen aan het hiken slaat en er ook met prins Daniel en hun kinderen graag op uittrekt, is de prinses zelf niet zo holistisch dat ze goede gesprekken houdt met bomen en planten.

Daarvoor moet je bij kroonprins Charles zijn die al sinds de jaren zeventig graag praat met de bloemetjes en de bijtjes in zijn tuinen. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat planten daar wel degelijk op reageren, dus hij was zijn tijd ver vooruit. Met zijn tomatenplanten praat hij ook nog altijd "maar ik ben wel strenger geworden, ik instrueer ze tegenwoordig om goed te groeien."

De ultieme Royal Bomenfluisteraar is natuurlijk prinses Irene die er onder andere het boek 'Dialoog met de natuur' en 'Bergplaas' over schreef. De bomen spréken niet alleen tot haar, zij spreekt ook met hen. Letterlijk: 'Ik vraag de grote rode beuk om mij heen te komen staan omdat ik mij in mijn veranderingen een beetje kwetsbaar voel.' Zo praat ze ook met een acacia, die haar opdraagt iemand te vergeven, en biecht bij de dolfijnen. 'Het is zo anders nu, nu ik dichter bij jullie ben, lieve bomen, lieve bloemen, wolken, zon, broeder wind, zuster water.'

In dat licht is luisteren naar een technisch foefje opeens zo gek nog niet, toch?

 

Foto's © BSR Agency, Getty Images, ANP

Laatste nieuws

Zie ook