Maleisië: schaken met sultans voor nieuwe koning

Het is je reinste Game of Thrones, maar dan met palmbomen en bladgoud, héél veel bladgoud.

Lees ook

Officieel is het pas op 24 januari, maar Abdullah van Pahang wordt vermoedelijk de nieuwe koning van Maleisië.

Daar is een sterk staaltje strategisch denken aan vooraf gegaan, want in Maleisië rouleren de monarchen van alle deelstaten om de vijf jaar. Koning Muhammad V, sultan van Kelantan, gooide roet in het eten door eerder deze maand af te treden.

Waarom is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het lijkt iets van doen te hebben met zijn huwelijk met een Russische Miss in november 2018, die hem zo betoverde dat hij sindsdien al met 'ziekteverlof' was.

Er moet dus een nieuwe koning komen en in het rotatiesysteem is nu de deelstaat Pahang aan de beurt om 'm te leveren. Probleem daar was echter dat sultan Ahman Shah van Pahang (hier in betere tijden) niet alleen al 88 jaar is, maar ook kampt met een slechte gezondheid. Hij had in 2017 zijn taken al overgedragen aan zijn zoon, kroonprins Abdullah (59) die als regent de koninklijke boel beheerde. Uit piëteit voor de oude heer was die in naam nog koning.

Maar goed, nu de hoofdtroon van Maleisië onverwacht vrijkwam, moest er wel actie worden ondernomen om daar een Pahangse kandidaat op te krijgen die a) fris en fruitig is, b) redelijkerwijs vijf jaar zou kunnen volmaken en c) Maleisië als geheel representatief kan vertegenwoordigen in de wereld.

Zodat er in allerhaast in Pahang de snelste troonwissel ooit heeft plaatsgehad: Ahman Shah is met pensioen (onbekend is of hij daarmee instemde, maar we gunnen de familie het voordeel van de twijfel), Abdullah is de nieuwe koning van Pahang en daarmee ook de belangrijkste kandidaat om op 24 januari koning van Maleisië te worden.

Voor de vorm werden er nog even wat krokodillentranen geplengd…

…en daarna ging de nieuwe koning over tot de orde van de dag.

Wie is die Abdullah? Nou, hij is de oudste zoon en het vierde kind in een gezin van acht en kreeg een deel van zijn opleiding in Engeland. Zijn eerste huwelijk was met Azizah, een zus van de sultan van Johor (en die kennen we als de schoonvader van  'onze' man in Maleisië, Dennis Verbaas, die trouwde met Aminah, de enige dochter van de sultan van Johor).

Met haar kreeg hij vier zonen en twee dochters, prins Hassanal-Ibrahim Alam Shah (23) lijkt de meest voor de hand liggende opvolger als koning van Pahang te zijn, maar die studeert nog in Engeland dus het kan zijn dat er even een tussenpaus als regent komt.   

Abdullah heeft een tweede vrouw aan voormalig actrice Cik Puan Julia Rai met wie hij nog eens drie dochters kreeg. Daarnaast adopteerde hij nog een zoon van een familielid.

In de hiërarchie is het zo dat iedereen samen de koninklijke familie vormt, maar dat 'hoofdvrouw' Azizah nu koningin van Pahang is en straks waarschijnlijk koningin van Maleisïe wordt…

…in het indrukwekkende en nog vrij nieuwe Istana Negara (Nationale Paleis) dat in 2011 in Kuala Lumpur werd opgeleverd. Dat behelst 97.65 hectare, 22 koepels, balzaal, banketzaal, troonzaal – the works.

 

Foto's © ANP, Penerangan Government, WikiCommons 

Laatste nieuws

Zie ook