5 vragen over Paleis Huis ten Bosch

De Oranjes wonen er nog niet, maar het zal niet heel lang meer duren: dít wil je weten over het nieuwe woonpaleis van het Koninklijk Gezin.

Lees ook

Het Koninklijk Gezin woont er nog niet (dan zou de standaard er wapperen), maar de boel wordt al wel geestdriftig ingeruimd door onder andere de kamenier en de interior decorator. Vijf vragen over het nieuwe woonpaleis van de Oranjes.

Het is bekend terrein voor Willem-Alexander, toch?

Ja, hij woonde er gedurende zijn puberjaren, vanaf 1981, een jaar nadat zijn moeder koningin was geworden. Herinneringen aan het paleis zijn vermoedelijk niet al te warm. Willem-Alexander moest wisselen van middelbare school en had in eerste instantie moeite met zijn draai vinden: het was nogal een overgang van het landelijke Baarn naar de Randstad.

Het hielp niet dat zijn moeder het heel druk had met koninginnendingen doen en dat zijn vader al in 1982 werd opgenomen met depressieve klachten. De jaren in het paleis waren vermoedelijk niet de meest zonnige en ontspannen tijd die ze ooit hadden. Maar: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Is het er een beetje gezellig?

De Oranjes gaan van Wassenaar naar de Wassenaarse vleugel, maar alleen de naam is een beetje vertrouwd. Op Villa Eikenhorst woonden ze boven, nu gaan ze deels beneden wonen. Er is volgens NRC een trap gebouwd om privé en werk te scheiden, er zijn zowel 18de eeuwse als jaren tachtig muren weggehaald om het minder 'hokkerig' te maken en van een blind raam in de werkkamer van de koning is een echt raam gemaakt, om de man wat meer licht te gunnen.

Royalty-specialist Rick Evers wist bij 6inside te melden dat Máxima zich helemaal suf heeft zitten pinnen om op Pinterest een idee te krijgen van hoe de inrichting moet worden. She's one of us! 

© Screenshot 6Inside / Rick Evers

Volgens insiders heeft goede vriendin en binnenhuisarchitect Mariska Dietz daar een handje bij geholpen. De A'tjes hebben inspraak gekregen over hun eigen kamers "zolang dat praktisch was", zo zei Máxima afgelopen zomer. Willem-Alexander: "Ze mogen kleuren kiezen." Welke kleuren: "Geen roze en geen blauwe."

Hoeveel heeft die renovatie ook alweer gekost?

Even diep ademhalen: 63,1 miljoen euro, terwijl de renovatie op 35 miljoen was geschat. Dat het zo uit de klauwen liep, komt overigens niet omdat Máxima stond op gouden kranen en een diamanten regendouche, Beatrix had er uit misplaatste zûnigheid gewoon amper iets aan laten doen. De laatste serieuze opknapbeurt had in 1950 plaats, toen het gezin van Beatrix er zijn intrek nam, ging daar slechts een minieme renovatie aan vooraf.

Kortom, toen in 2014 de balans werd opgemaakt, was er sprake van een stokoud paleis met dito leidingen, asbest 'en een lijst met mankementen die leest als een handboek voor restaurateurs', aldus NRC.  Wat niet roestte, schimmelde, viel uit elkaar of lekte. Dat allemaal oplossen en er weer iets paleiswaardigs van maken, kostte meer tijd en meer geld.  

Is de Wassenaarse vleugel nu het mooist aan het paleis?

De Wassenaarse vleugel – vanaf de voorkant gezien de linkervleugel – is vast prachtig (we zullen het privéverblijf vermoedelijk nooit te zien krijgen) en zeer comfortabel (kapsalon, homespa, een complete kamer als inloopkast, dat werk), maar niet het klapstuk.

Dat is de Sael van Oranje, tegenwoordig simpelweg Oranjezaal, een adembenemende architecturale beschilderde bonbonnière die kenners als 'overweldigend' omschrijven. Het is een monument uit de Gouden Eeuw van groot historisch en artistiek belang.

Met andere woorden: Amalia zal er in december niet haar Sweet Sixteen mogen geven. Maar de wereldleiders van de Atoomtop waren er in 2014 wel welkom.

Hoe oud is het paleis eigenlijk?

Het is gebouwd in de zeventiende eeuw als buitenverblijf van de Nederlandse regerende familie, het Huis Oranje-Nassau. Die familie bestond destijds uit Frederik Hendrik en zijn vrouw, Amalia van Solms.

De stijl is Hollands Classicisme, oorspronkelijk stond alleen het middendeel er. Frederik had er niet heel lang plezier van, hij stierf in 1647 waarna Amalia er een soort monument ter nagedachtenis aan haar man van maakte.

De centrale koepelzaal (de eerder genoemde Oranjezaal) werd geheel gedecoreerd met schilderingen die het leven en glorie van Frederik Hendrik afbeelden.

Het verblijf bleef in de familie, stadhouder Willem IV breidde het onder andere uit met de Haagse en de Wassenaarse vleugel. Het is eigendom van de Nederlandse Staat, de koning mag er wonen. Dit is zijn nieuwe uitzicht, vanuit de voordeur. It's good to be the king.

 

Foto's © Nationaal Archief, ANP, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Laatste nieuws

Zie ook