Koning Maleisië treedt onverwacht af

Zonder opgaaf van redenen stapt Mohammad V op. Huh?

Lees ook

Na nog maar twee jaar op de troon te hebben gezeten is koning Muhammad V van Maleisië (49) onverwacht afgetreden.  

Het nieuws werd bekend gemaakt door het hof. Maleisië kent een nogal unieke monarchie, waarbij de koningen van deelstaten rouleren als oppermonach. Elke vijf jaar wordt een sultan uit een andere regio wordt verkozen tot koning. Muhammad was dat sinds 2017 en had dus nog drie jaar te gaan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Braalhajblog (@braalhajblog) op

De reden voor de abdicatie is nog niet bekend. Muhammad is al sinds november met 'ziekteverlof'. Dat valt zomaar toevalligerwijs samen met zijn huwelijk met de 25-jarige voormalige Russische beautyqueen Oksana Voevodina, met wie hij in november in Moskou zou zijn getrouwd.

Muhammad was de vijftiende koning van het land en gaat vermoedelijk verder als sultan van Kelantan, zijn eigen regio in het noordoosten. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Maleisië dat een koning aftreedt. Mohammad was een van de jongste constitutionele monarchen die het land ooit had. Wie het stokje overneemt is niet bekend.

De belangstelling voor de Maleisische monarchie kreeg een boost toen Nederlandse Dennis Verbaas uit Lisse in 2017 trouwde met een Maleisische prinses, Aminah van Johor, een andere deelstaat van Maleisië.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook