Het jaar van Kate: bling, brouille en een baby

Wat begon met een potje tennis, eindigde met een potje scrabble.

Lees ook

Slingers in Kensington Palace, want Kate (37), de hertogin van Cambridge, is jarig. En ze heeft best een bewogen levensjaar achter de rug, kijk maar.

JANUARI 

Het jaar gaat van start met werkbezoeken aan onder andere Coventry en Feltham. Meest relaxte moment: het Wimbledon Junior Tennis Initiative. Kinderen en een tennisgekke hertogin zijn altijd een goede combinatie.

FEBRUARI

Tijdens de Scandinavische Royal Tour bezoeken de Cambridge'jes eerst Zweden

…en vervolgens Noorwegen waar Kate weer even bewees de Factor Sprookje helemaal onder de knie te hebben.

Baby Cambridge III werd comfortabel verpakt in groen voor de uitreiking van de BAFTA's, waarvan prins William beschermheer is. En Kate bleek beeldig te staan met smaragden.

Eerste jaarlijkse forum van de Royal Foundation waarvan William, Harry, Kate en Meghan beschermheren en – vrouwen zijn.

MAART

De laatste loodjes voor haar verlof: St. Patrick's Day…

…een Gemenebest dingetje…

…en een Early Intervention for Children and Families symposium in een afgrijselijke groene outfit. Niet lang hierna komt naar buiten dat Kate al bijna een jaar bezig is met het opzetten van haar eerste grote eigen charity, die eveneens als doel heeft kansarme kinderen zo snel mogelijk te helpen, om te voorkomen dat ze achterblijven.

APRIL

Op 1 april was inmiddels hoogzwangere Kate voor het laatst in het openbaar te zien, tijdens de paasdienst in St. George's Chapel van Windsor Castle.

Op 23 april beviel Kate van haar derde kind, prins Louis. En stond tot bewondering van velen en afgrijzen van Keira Knightley een paar uur later alweer fris en fruitig op het bordes van de Lindo Wing.  

MEI

Duidelijk nog niet ontzwangerd en lichtelijk verhit diende Kate tijdens de bruiloft van haar zwager prins Harry met Meghan Markle zowel bruidsjonker prins George als bloemenmeisje prinses Charlotte in hun hum te houden.

Helemaal na een eerdere aanvaring met de perfectionistische bruid. Het vroeg om topoverleg met wederhelft William.

JUNI

Bij Trooping The Colour voelde Kate zich zichtbaar beter en oogde ze kalmer. Ook maakte de opstelling op het balkon duidelijk hoe de protocollaire verhoudingen liggen.

Het moet even slikken zijn geweest voor de hertogin van Sussex om achteraan te moeten staan, na maanden de shining star van de familie te zijn geweest, maar op dat moment lijkt er nog niets aan de hand tussen de schoonzusjes.

En verder was het een lange, ongedwongen zomer met zowaar nog een ontspannen fotomomentje bij de Maserati Royal Charity Polo Trophy met prins George, prinses Charlotte en de kinderen van aangetrouwde neef Peter en Autumn Phillips.

JULI

Prins Louis werd gedoopt en Kate lijkt zeer, zeer happy met haar jongste. Na 'A heir and a spare' is het derde kind voor royals een typisch cadeautjeskind. Ook de Queen heeft een speciale band met prins Andrew, haar derde kind, en bij de Cambridge'jes lijkt dat niet anders te zijn.

Zwangerschapsverlof of niet, er zijn Royal Events waar de hertogin niet onderuit kan, zoals het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Luchtmacht.

Wimbledon is een favoriet event op de society-agenda van Kate die even uit haar babycocon komt om met haar schoonzusje Meghan van het toernooi te genieten…

…en ook William meesleurt.

AUGUSTUS

In augustus waren de hertogin en haar gezin een paar dagen uit logeren bij de Queen op Balmoral. Daar hoort onvermijdelijk een kerkgang bij en het was fris genoeg voor een plaidje over de knieën (of ze wilde solidair zijn met Hare Majesteit, die gék is op een plaidje over de knieën).  

SEPTEMBER

In september werden er in de tuin van Clarence House mooie foto's gemaakt voor de aanstaande 70ste verjaardag van prins Charles, die hier een lief momentje heeft met zijn jongste kleinzoon prins Louis. 

OKTOBER

Einde zwangerschapsverlof. En hoe rol je dan als royal een beetje relaxed weer in de werkbezoeken? Kate koos voor een project van Sayers Croft Forest School: kinderen, casual kleding, ongedwongen sfeer. Fans lieten Twitter nog net niet vastlopen met #SHESBAAAACK!

Kate was weer moeder-van-de-bruidskinderen George en Charlotte bij het huwelijk van prinses Eugenie van York en bleek weer eens de royal loodveter in haar zoom te zijn vergeten. 

De hertogin van Cambridge schoof aan bij het staatsdiner ter ere van het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en showde daar haar nieuwe orde, met alles erop en eraan. Totally Royal Eredivisie, dit.

Later die maand stond ze bij een bezoek aan het Imperial War Museum oog in oog met foto's en brieven van eerdere Middletons.

NOVEMBER

Het is een tikje oneerbiedig om het bij zoiets als de Remembrance Day ceremonie over kleding te hebben, maar toch: de Alexander McQueen van de hertogin van Cambridge was adembenemend fraai en volmaakt voor de gelegenheid.

Paleisbronnen lekken dermate uitbundig dat er wrevel is tussen de Cambridge'jes en Sussex'jes dat er beslist iets aan de hand is. 'Meghan en Kate zijn heel verschillende mensen', is nog het aardigste wat er naar buiten komt, als bekend wordt dat Harry en Meghan niet de buren zullen worden van de familie Cambridge, maar een eind buiten Londen gaan resideren. En ook dat Kate haar schoonzusje tot de orde heeft geroepen toen die uitvoer tegen personeel van Team Cambridge. 'Als er iets gezegd moet worden, doe ik dat,' of woorden van de strekking, moeten er zijn gevallen.

De Windsors weten niet hoe snel ze sussende en vooral geruststellende familiefoto's naar buiten moeten brengen, ter ere van de 70ste verjaardag van Kate's schoonvader, kroonprins Charles, om aan te geven dat alles en iedereen het uitstekend met elkaar kan vinden. 

DECEMBER

Niemand weet precies wat de kerstplannen van de Cambridge'jes waren, maar vermoedelijk zouden ze slechts kort bij de Queen op Sandringham zijn geweest. Omdat iedereen zich bewust is van het belang van de beeldvorming bij te stellen wordt er uiteindelijk gekozen voor een hele kerst met de Royal Family. Om te laten zien dat er niets aan de hand is, lopen de schoonzusjes 'gezellig' samen naar de kerk voor de kerstdienst en lekt het paleis zorgvuldig uit dat ze al even knus hebben zitten scrabbelen. Braver kan haast niet…

 JANUARI

Happy birthday, Your Royal Highness!

 

Foto's © ANP, Getty Images, The Royal Family, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook