Welke Oranje zit er krap bij kas?

Wie omkomt in de kunst, kan best wat missen.

Lees ook

Veilinghuis Sotheby’s biedt deze maand in Londen en New York kunstvoorwerpen aan afkomstig uit de collectie van het Koninklijk Huis.

Het gaat om dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk. De geschatte opbrengst bedraagt zo’n 3,5 miljoen euro, zo schat NRC.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), belast met de woordvoering van het Koninklijk Huis, noch Sotheby’s willen zeggen wie de inbrenger is. In de catalogus van de Londense veiling staat "property of a princess."

De meest voor de hand liggende kandidaat is een van de Fab Four: Beatrix, Irene, Margriet of Christina. Misschien is het een cashflow dingetje (Irene heeft onlangs een mooi huis gekocht), misschien is een van hen aan het Marie Kondo'en gegaan in de kunstcollectie, wie het weet mag het zeggen. 

Prinses Beatrix behoort tot de honderd belangrijkste particuliere kunstverzamelaars van Nederland, maar haar smaak is heel modern, dan hecht je wellicht minder aan 18de eeuwse kunst?

De tekeningen die op 30 januari in New York worden aangeboden stammen uit de fameuze kunstcollectie van Willem II (1792-1849) en zijn echtgenote Anna Paulowna, de dochter van de Russische tsaar. Het topstuk is een tekening ↑ van Peter Paul Rubens (1577-1640), met een geschatte opbrengst van 2,5 tot 3,5 miljoen dollar.

 

Foto's © ANP, Sotheby NY

Laatste nieuws

Zie ook