Japan: keizer Akihito bezig met laatste ronde

Het begint langzaam tot Japan door te dringen dat het einde van een tijdperk in zicht is.

Hoewel al heel lang bekend is dat keizer Akihito op 30 april aftreedt om plaats te maken voor zijn zoon kroonprins Naruhito, lijkt het in Japan nu pas door te dringen dat het menens is.

Dat komt omdat de keizer aan zijn 'laatste keren' is toegekomen. Zo hield hij voor het laatst de Nieuwjaarsontvangst van het hof en sprak voor een recordaantal van 154.800 mensen zijn laatste nieuwjaarsgroeten uit vanaf het balkon van het Keizerlijk Paleis in Tokio.

"Ik hoop dat dit jaar een goed jaar zal worden voor zoveel mogelijk mensen," zei de keizer, met zijn zoon aan zijn zijde. "Aan het begin van het jaar bid ik voor de vrede en het geluk van de mensen in ons land en de wereld."

Omdat de hoge opkomst al verwacht werd, waren er vijf balkonmomentjes voor Akihito, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven hem nog een keer toe te wuiven. Er werd ook nog een sfeervolle en reuze spontane familiefoto vrijgegeven van het hele stel dat zo te zien naar het eigen land op een landkaart zit te kijken. Als ze nu nóg niet weten hoe het eruit ziet?  

Ook op de bijeenkomst in het paleis was het menens: kroonprinses Masako was er voor het eerst in zestien jaar bij. Volgend jaar staat zij zelf op het kleedje naast dan keizer Naruhito en zal haar tiara niet meer stevig in heur haar hoeven te worden genaaid in verband met de diepe buigingen. 

Hoe het dan verder moet is een beetje ingewikkeld. Hoewel er steeds meer stemmen opgaan om prinses Aiko, de dochter van Naruhito en Masako, aan te wijzen als troonopvolger, vallen meisjes officieel nog buiten de opvolging. Als Naruhito keizer is, wordt om die reden zijn broer Akishino kroonprins en diens zoon Hisahito – het enige jongetje in de familie – de beoogd opvolger van de Chrysantentroon.   

Nog een laatste shout-out voor prinses Yoko van Mikasa die lekker lak had aan de officieuze dresscode 'crème' en in het blauw kwam. Het is niet verboden – gekleurde jurken kwamen bij eerdere recepties ook al in beeld – maar wel opmerkelijk en de puristen aan het hof tastten dan ook geschokt naar hun parelkettinkjes. Eerste taak voor keizer Naruhito op 1 mei: het Keizerlijk Huis eens een beetje opschudden. 

 

Foto's © ANP, Imperial Household, met dank aan Prisma

Laatste nieuws