Huh, heeft Egypte nog een setje royals?

Je zou ze niet herkennen in de supermarkt, maar toch: als de geschiedenis anders was gelopen...

Lees ook

Heeft Egypte royals? Ja en nee. Nee, want Egypte is al lang een republiek. Maar er is nog wel een koninklijke familie met aan het hoofd Fuad II (66), die de laatste koning van Egypte en Sudan was, én een opvolger, zijn oudste zoon  kroonprins Mohammad.

Fuad was heel kort koning, van 26 juli 1952 tot 18 juni 1953, na het aftreden van zijn vader koning Farouk die nogal op grote voet leefde.

De revolutie was toen al gaande en Farouk hoopte dat zijn zoon een bindende factor zou kunnen zijn tussen de revolutionairen en andere groepen die tegen de monarchie waren. Gezien het feit dat Fuad destijds nog een baby was die zijn eerste verjaardag nog moest vieren, was het een kansloze actie.

De familie werd verbannen, Fuad groeide op in Zwitserland, verhuisde later naar Parijs waar hij trouwde met Dominique-France 'Fadila' Loub-Picard, in naam de laatste koningin van Egypte. Ze kregen drie kinderen: kroonprins Muhammad Ali (39, geboren in Cairo, Egypte, rechts), prinses Fawzia-Latifa (36, geboren in Monte Carlo, Monaco, midden) en prins Fakhruddin (33, geboren in Rabat, Marokko, links).

Fuad en Fadila gingen in 1996 uit elkaar, de oud-koning woont tegenwoordig bij het meer van Geneve.

Kroonprins Muhammad (links) draagt nog altijd de titel Zijne Koninklijke Hoogheid, maar heeft duidelijk geen ambities om de monarchie in Egypte te herstellen. Hij groeide op in Europa en Marokko en ging naar Le Rosey, de meest elitaire kostschool ter wereld, in Zwitserland.

Tijdens een vakantie te Istanboel was hij – ons kent ons – te gast op het huwelijk van prins Rudolf van Liechtenstein met Tilsim Tanberk. Daar leerde hij prinses Noal Zaher Shah van Afghanistan kennen, kleindochter van koning Zahir van Afghanistan.

Ze trouwden in 2013 in Paleis Ciragan in Istanboel…

…en hebben samen een schattige tweeling, prins Fouad Zaher Hassan en prinses Farah-Noor…

…waar ook opa Fuad II dol op is.

 Het gezin woont in Parijs waar hij werkt als makelaar, zij is mede-eigenaar van Noal & Co, een textielfabrikant waarvoor ze onder andere stoffen ontwerpt. Mooi om te zien dat er leven na de monarchie is. 

 

Foto's © Fuad II

Laatste nieuws

Zie ook