Prinses Marie-Chantal: ‘Mijn gezin is mijn koninkrijk’

De kroonprinses van Griekenland is realistisch over haar toekomst.

Lees ook

Ter ere van haar 50ste verjaardag (en ook een béétje omdat ze net een nieuwe winkel heeft geopend) heeft kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland een interview gegeven aan Vanity Fair.

Marie-Chantal (MC) is getrouwd met kroonprins Pavlos, troonopvolger in naam, want Griekenland is al tientallen jaren een republiek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Olympia of Greece (@olympiagreece) op

Via familiebanden van Pavlos zijn ze verwant aan zo'n beetje elk Europees koningshuis, zodat ze in vele paleizen over de vloer komen als daar iets te vieren valt. Hier dochter Maria-Olympia en echtgenoot Pavlos tijdens het huwelijk van prinses Eugenie te Windsor Castle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marie-Chantal of Greece (@mariechantal22) op

Pavlos en MC hebben vijf kinderen, naast Olympia (22) vier zonen: Constantino (20), Achileas (18), Odysseas (14) en Aristides (10).  Pavlos is eigenaar van investeringsfonds Ortelius, MC heeft een bloeiend bedrijf in chique kinderkleding. Het stel verdeelt hun tijd over hun meer dan riante huizen in New York en Engeland. Hier tuigt prins Pavlos de boom even op in New York.

MC is een vrouw van de wereld die is geboren in Londen, opgroeide in Hong Kong, op 's werelds meest exclusieve kostschool Le Rosey in Zwitserland heeft gezeten en in Parijs en New York woonde. "Aan zoveel culturen blootgesteld zijn heeft me gevoeliger gemaakt voor hoe anderen leven en maakt dat ik snel opsta voor verandering," zegt ze. "Pavlos' familie heeft een hele geschiedenis. Als hij me had gevraagd naar Griekenland te verhuizen, dan zou dat gemakkelijk voor me zijn geweest, omdat ik me makkelijk aanpas en me overal op mijn gemak voel."    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marie-Chantal of Greece (@mariechantal22) op

Niet alleen zij, het hele gezin is actief op de socials. "Ik verontschuldig me niet omdat ik ben zoals ik ben," zegt ze. "Ik heb niets te verbergen. Ik heb mijn eigen mening, ik ben sterk en ik sta met beide benen op de grond. Het is mijn keuze om mijn leven te delen op Instagram en mijn blog omdat ik een bedrijf run. We kiezen ervoor publieke figuren te zijn, dan moet je accepteren dat er ook wel eens kritiek op komt. Het is belangrijk om zelf te bepalen hoe je wilt leven en wat je daarvan laat zien, en ook de consequenties daarvan te accepteren."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marie-Chantal of Greece (@mariechantal22) op

Geen frustraties dat ze nooit op een troon zal zitten als koningin? "Pavlos heeft een grote familie en daar hoort een bepaalde verantwoordelijkheid bij," zegt Marie-Chantal. "Maar we moeten realistisch zijn, zijn vader moest Griekenland verlaten (in 1967), er is een referendum geweest (in 1974 stemde het volk voor een republiek). Ik leer de kinderen eerbied en respect te hebben voor de tradities van de familie waartoe ze behoren. Ik zeg altijd dat ze voorzichtig moeten zijn met hun naam. Ze zijn (met een titel) geboren, er hoort een rijke geschiedenis bij. Maar voor mij persoonlijk is mijn gezin mijn koninkrijk."

 

Foto's © BSR Agency, Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook