Bouw je eigen Gouden Koets, inclusief Oranjes

Ideetje voor Nieuwjaarsdag, royaltyliefhebbers?

Lees ook

Leuk klusje voor de lange winteravonden: bouw je eigen Gouden Koets, inclusief de koninklijke eredivisie.

Piet Design heeft een bouwpakket om van te watertanden als je een royaltyliefhebber bent: een prachtig bouwpakket van karton (54 x 8 x 11 cm, schaal ± 1 : 35) waarbij je geen schaar of lijm nodig hebt. Inclusief koetsier, postiljon, koninklijke passagiers én een 8-span Gelderse paarden.

De Gouden Koets was een cadeau van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar inhuldiging in 1898.

Niet alleen werden de kosten gedragen door Amsterdammers die ‘eene bijdrage’ leverden van 25 cent, ook alle onderdelen van de koets werden in de hoofdstad vervaardigd. De gebroeders Spijker zorgden voor het ontwerp, Prof. Van der Waay was verantwoordelijk voor het schilderwerk en een leger van Amsterdamse vrouwen verzorgde de 15 miljoen steekjes die nodig waren voor het borduurwerk van het interieur.

In 1898 werd de koets getoond aan iedereen die had bijgedragen aan de ‘kwartjes koets’. Ook Wilhelmina kwam hem bewonderen, maar pas bij haar huwelijk in 1901 maakte ze echt gebruik van de Gouden Koets.


Twee jaar later werd hij voor het eerst ingezet bij de opening van de Staten-Generaal. Momenteel is de Gouden Koets in revisie, maar verwacht wordt dat hij over een paar jaar weer present is op de  derde dinsdag in september als stralend middelpunt van het ceremonieel op Prinsjesdag. Tot die tijd: build your own!

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook