Heftig besluit: Hannovers verkopen familiepaleis

Zeg maar dág tegen het gotische sprookje...

Lees ook

Het is altijd even slikken om als koninklijke familie afstand te doen van een stuk geschiedenis, maar prins Ernst-August van Hannover Junior heeft de knoop toch doorgehakt.

Veertien jaar geleden droeg Ernst-August Senior alle zaken van het Huis van Hannover over aan zijn oudste zoon om zelf te gaan flierenfluiten. Vader en zoon raakten later gebrouilleerd, onder andere over geld (Senior wil meer) en over de keuze bruid van Junior (het Royal Drankorgel vindt Ekaterina te min).

Junior saneerde, investeerde en verkocht wat hij kon om de familie weer financieel gezond te maken. Dat lukte, maar Marienburg is als verouderd kasteel zo'n bodemloze put dat hij het niet langer in eigen beheer kon houden.

"Ik heb er altijd naar toe gewerkt om Marienburg en de spullen die erbij horen voor het publiek open te stellen," zegt de prins. "Het was een zaak van het hart. Ik ben de Nedersaksische regering erg dankbaar voor deze oplossing."

Precies 160 jaar nadat de eerste steen werd gelegd wordt Slot Marienburg, een van de mooiste paleizen van het Huis van Hannover, dus voor de symbolische prijs van één euro verkocht aan de staat Nedersaksen. Die mag het om juridische redenen niet kopen, zodat het officieel op naam staat van vastgoedbedrijf Liemak Immobiliën.

Marienburg werd tussen 1858 en 1867 gebouwd door koning George V van Hannover als cadeau voor de 39ste verjaardag zijn vrouw, Marie van Saksen-Altenberg. Het werd vooral gebruikt als zomerresidentie, ze bezaten ook nog Paleis Leine en het Herrenhaus in Hannover. Recentelijk diende het kasteel vooral als expositieruimte en toeristentrekker, de familie gebruikte het nog sporadisch, zoals voor het besloten huwelijksfeest van prins Ernst-August en prinses Ekaterina in 2017.

Marienburg is dringend aan renovatie toe en de opknapbeurt gaat 27 miljoen euro kosten. De federale overheid heeft 13,6 miljoen euro toegezegd, de deelstaat neemt de rest van de kosten voor haar rekening. Met hulp van stichtingen koopt het Landesmuseum Hannover zo'n honderd stuks inventaris ter waarde van 2 miljoen euro. Andere waardevolle stukken worden ondergebracht in een stichting voor kunstdoeleinden. Er is jaren onderhandeld over het reddingsmodel voor Mariënburg.   

© Marie-Chantal van Griekenland

Ernst-August en Ekaterina wonen in het Herrenhaus met hun oudste dochtertje Elisabeth (hier in gezelschap van prinses Marie-Chantal van Griekenland, rechts) die begin volgend jaar een broertje krijgt.

 

Foto's © House of Hannover, ANP, Getty Images, Wikimedia

Laatste nieuws

Zie ook