Koning Albert én Delphine opgeroepen voor DNA-test

Je zou toch denken dat de Belgische royals dit chiquer zouden kunnen oplossen.

Lees ook

Zal Delphine Boël nu eindelijk eens duidelijkheid krijgen over haar afkomst?

Zowel koning ­Albert II (84) als Delphine Boël (50) heeft een oproep van de rechtbank gekregen om volgende week DNA af te staan in het Brusselse Erasmusziekenhuis. Vraag blijft wat de oud-koning van plan is te doen met het bevel van de rechtbank.

Deze kwestie had jaren geleden al beslist kunnen zijn, maar Albert heeft altijd halsstarrig geweigerd om mee te werken. Volgens zijn advocaat Alain Berenboom is hij ook nu nog "onbeslist" in wat hij van plan is.

"Ik zal op uw vraag antwoorden binnen de vastgelegde termijn", is zijn antwoord. "En daarmee weten we niets", zegt Alain De Jonge, de advocaat van Delphine Boël, in Het Nieuwsblad. "Strikt genomen heeft koning Albert tot en met 7 februari om zijn kaarten op ­tafel te leggen. Wat hij van plan is, weet alleen hij. Wij kunnen enkel vol spanning afwachten."

UPDATE Le Soir meldt op haar website dat de koning volgende week niet naar het Erasmusziekenhuis zal gaan.

Albert heeft nog een paar opties: hij kan wachten tot begin februari, wanneer de deadline van de rechtbank afloopt. Hij kan berusten in de zaak en een bloed- en speekseltest toestaan, gekoppeld aan het afnemen van zijn vingerafdrukken. Of hij kan het vonnis aanvechten door procedurefouten in te roepen. In dat geval moet het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege van ons land, beslissen of de zaak opnieuw voor een beroepsrechtbank moet komen. Volgens het kamp-Boël is er geen grond om cassatieberoep aan te tekenen.

Delphine houdt er echter rekening mee dat haar vermoedelijke vader daar toch voor zal kiezen. "Ze voelt dat de koning de zaak probeert te rekken – cru gezegd – tot zijn dood," aldus een bron dichtbij de kunstenares. De laatste optie is de deadline én oproepingsbrief te negeren en geen DNA af te staan. In dat geval zou de rechtbank dat kunnen interpreteren als een impliciete schuldbekentenis. Zo ging het ook in voorgaande ­zaken voor de familierechtbank.

Er is nog een optie die deze hele onchique zaak naar bed zou kunnen brengen. Stel dát Albert Delphine's vader is, dan kunnen ook haar halfbroers en zus koning Filip, prins Laurent en prinses Astrid DNA afstaan voor een match.

Filip is als staatshoofd onschendbaar maar zou het uit menselijke overwegingen kunnen doen, voor Laurent (tweede van links) zou het een geniale zet zijn om zijn ouders, waar hij mee overhoop ligt, nog eens te zieken. En prinses Astrid (tweede van rechts) is een schat van een mens die het gewoon uit de goedheid van haar hart zou kunnen doen. Het is 2018, zuiderburen. Fatsoen boven status zou helemaal geen slecht idee zijn om een punt te maken.  

 

Foto's © ANP, Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook