Koningin Silvia: ‘Ik moest mijn huilende kinderen achterlaten’

Daar stond ze dan, met een tiara op en drie snikkende kinderen die aan haar rokken hingen.

Lees ook

Volgende maand viert koningin Silvia van Zweden haar 75ste verjaardag en dat was reden om een openhartig interview aan Kungliga Magasinet te geven.

Ze sprak onder andere over de moeilijkheden waar ze tegenaan liep toen ze als jonge koningin én moeder van drie jonge kinderen, kroonprinses Victoria (41), prins Carl Philip (39) en prinses Madeleine (36) alle ballen in de lucht probeerde te houden en noemt de combinatie van werk en moeder zijn 'een evenwichtsoefening'.

"We hadden geen ouderschapsverlof," zegt ze. "In plaats daarvan moesten we de koninklijke plichten combineren met het ouderschap. Dat ging vaak ten koste van het gezinsleven. We hadden thuis goede hulp, maar het was niet makkelijk om mijn huilende kinderen achter te moeten laten."

Met name lange buitenlandse reizen van hun ouders vonden Victoria, Carl Philip en Madeleine vreselijk. Maar het kwam ook wel voor dat Silvia licht verkreukeld op weer eens een galadiner in Stockholm arriveerde omdat het trio snikkend aan haar rok had gehangen, omdat ze niet wilden dat ze wegging. 

Ze zegt dat Victoria hetzelfde ervaart. "Ze begrijpt nu hoe moeilijk het voor ons was om veel verplichtingen af te handelen en tegelijk een jong gezin te hebben. Net als veel andere mensen met een hectisch leven hebben we het gevoel niet genoeg tijd te hebben met onze kinderen."

Met kerst kan ze de schade in ieder geval even inhalen: prinses Madeleine, momenteel woonachtig in Miami, komt met haar hele gezin naar huis voor de kerst én de verjaardag van haar moeder, op 23 december. Gezellige chaos gegarandeerd. De koningin heeft er nú al zin in. 

 

Foto's © Kungahuset

Laatste nieuws

Zie ook