Oranjes: Bernhard, Bonaire en Buenos Aires

Er gaat niets boven een fourniturenwinkel leegkopen om een maandagmiddagjurkje op te vrolijken.

Lees ook

Hoeveel cultuurprijzen kan een royal in een week uitreiken? De Oranjes hamerden er deze week liefst drie af. Tjakka!

MAANDAG 

Koningin Máxima reikte in Muziekgebouw aan ’t IJ de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018 uit aan dirigent en componist Reinbert de Leeuw.

Het Cultuurfonds heeft de prijs aan De Leeuw toegekend vanwege zijn grote betekenis voor eigentijdse muziek in binnen- en buitenland. Als pianist, componist, inspirator en dirigent vindt het Cultuurfonds hem een baanbreker en voorvechter voor nieuwe muziek.

Hare Majesteit lijkt ons meer ervaring te hebben met uitbundige kettingen dan de heer De Leeuw, die het manmoedig uitstond. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De ontvanger krijgt, altijd leuk, een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro en een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds welke projecten voor cultuur, natuur of wetenschap vanuit het fonds op naam ondersteund worden.

Hoewel wij gokten op 'Hawaiaanse Kerstboom' als kledinginspiratie (Royal Piñata is ook nog een optie) was Inspecteur Droogendijk on the case en identificeerde dit kleedje in Kunstakademie 1983 stijl fluks als een echte Claes. Who knew? 

Máxima weet in ieder geval wel hoe je een grauwe maandagmiddag moet opvrolijken…

#biasband, #biesjes #fourniturenoverload #christmasvibes. 

DINSDAG

Willem-Alexander bracht met Carola Schouten, vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), een werkbezoek aan twee melkveehouderijen in Joppe en Diepenveen.

De koeien te Joppe bleken overduidelijk fan van hem te zijn, maar bleven beleefd achter de hekken. 

Het werkbezoek stond in het teken van de kringlooplandbouw. Hierbij komt zo min mogelijk afval vrij, is de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk en worden grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen benut.

Zijne Majesteit leek het vroeg en koud te vinden, maar keek er toch reuze 'Je maintiendrai' bij. Daar hebben we de man voor, tenslotte.  

Om niet achter blijven in het prijzenfestival van deze week reikte Willem-Alexander later in het Paleis op de Dam in Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich (1941).

Ehrenreich ontving de Erasmusprijs voor haar pionierswerk op het gebied van participerende onderzoeksjournalistiek. Ze kreeg internationale bekendheid door haar boek ‘Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’.

Ook in later werk beschrijft zij de obstakels voor de Amerikaanse middenklasse bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Een rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid van de Amerikaanse droom. De koning is regent van de Stichting Praemium Erasmianum, wat zo chic klinkt dat er beslist een vorst bijhoort. Love hoe Máxima en Beatrix hier staan te glunderen! 

Prinses Laurentien hopte voor twee dagen naar Zuid Korea voor het OECD World Forum over Statistiek, Kennis en beleid in Zuid-Korea. Who knew?

En bleek gelukkig niet helemaal van haar voorkeur voor groen te zijn afgekickt.

Prins Pieter-Christiaan wijdde, voor de verandering eens echt persoonlijk, leuk uit over zijn liefde voor hardlopen.

Zijn vader Pieter dacht intussen mee over het redden van koraal #duiker #natuurliefhebber.

WOENSDAG

Zijne Majesteit hees zich wederom in zijn jacquet voor een rondje geloofsbrieven. Op paleis Noordeinde ontving hij achtereenvolgens de ambassadeur van de Republiek Armenië, Z.E. de heer Tigran Balayan (die hopelijk meer zitvlees heeft dan zijn voorganger die in april nog maar zijn geloofsbrieven aanbood – zo blíjft de koning aan de gang, natuurlijk).

…de ambassadeur van de Staat Libië, Z.E. de heer Marai Ahmayda Awad Arhim die er een mooi momentje van maakte…

… en de ambassadeur van de Republiek Sudan, Z.E. de heer Kamal Bashir Ahmed Mohamed Khair. Ook dit is een snelle wissel, de vorige ambassadeur was in februari op Noordeinde. Hmm. Wel bonuspunten qua trots op de nationale dracht! 

Onvrolijke kost voor de koning op woensdagavond, toen hij  in de Nieuwe Kerk in Den Haag aanwezig was bij een symposium van de dr. Denis Mukwege Foundation. Het symposium staat in het teken van het Initiatief voor Herstel en Erkenning. Dat is een nieuw internationaal samenwerkingsverband dat de gevolgen van verkrachting als oorlogswapen moet verzachten.

Dr. Denis Mukwege is een Congolese gynaecoloog en activist die slachtoffers van seksueel geweld heeft geopereerd en wereldwijd strijdt tegen het gebruik van verkrachting als oorlogswapen. Samen met de Iraakse activiste Nadia Murad ontvangt hij dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Mukwege ontving in 2016 de Four Freedoms Award.

Op het symposium sprak ook groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en de begroeting tussen de Van Oranje-Nassau en de Nassau was hartelijk. 

En de groothertogin is duidelijk dol op Willem-Alexander.

DONDERDAG

Koningin Máxima dook op in Buenos Aires, waar de G20 top werd gehouden. Argentinië is dit jaar voorzitter van de G20.

Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). En ook nog erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20.

Máxima was samen met president Macri (hier zijn vrouw, een goede vriendin van de koningin) de host van het G20 side event ‘The Role of Finance for Women’s Economic Empowerment’. Verder wentelde ze zich 'bilateraaltjes', overlegmomenten in de wandelgangen.

Zijne Majesteit de Koning reikte intussen, alwéér in het Koninklijk Paleis Amsterdam, de Prijs der Nederlandse Letteren uit aan de Nederlandse dichter, proza- en toneelschrijver Judith Herzberg.

De jury noemde Herzbergs werk ‘hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex’ en roemt haar beheersing van klank: ‘haar taal nadert de muziek’.

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt sinds 1956 elke drie jaar toegekend aan een auteur van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven, literaire werken. De prijs wordt beurtelings uitgereikt door het Nederlandse en het Belgische staatshoofd. Dit jaar was het de beurt aan Willem-Alexander.

Prinses Beatrix was inmiddels op Bonaire gearriveerd voor een bezoek over natuurbeheer en ging gezellig los met een stel kinderen op muziek. We wisten niet dat ze het in zich had, maar hoe leuk is dit? 

VRIJDAG

In Buenos Aires besloot Máxima alle economische ernst op te vrolijken met een zomerjurkje dat op het toneel niet zou misstaan. Oscar de la Renta, dahling.

Op Noordeinde liet Willem-Alexander alvast de kerstboom opzetten.

En prinses Mabel was weer eens verantwoord idealistisch te Londen.

Beatrix had een leuk dag op Bonaire, dankzij een bezoek aan het Washington Slagbaai Nationaal Park; het eerste natuurreservaat van de toenmalige Nederlandse Antillen en opgericht in 1969. Het park van 5.643 hectare biedt een veilige leefomgeving voor inheemse beschermde diersoorten van Bonaire zoals papegaaien, flamingo's, parkieten en leguanen. Daarnaast zijn de stranden een belangrijk broedgebied voor de vier soorten zeeschildpadden die in het Caribisch gebied leven.

Na een ontvangst en rondleiding door het bezoekerscentrum, werd per terreinwagen het park bezichtigd. Na het bezoek sprak de prinses met de rangers, onderzoekers en medewerkers van het Washington Slagbaai Nationaal Park.

Koningin Máxima ging met premier Mark Rutte naar het galadiner van de G20 in Buenos Aires. As you do.

ZATERDAG

Prins Constantijn maakte een (goed!) punt.

Prinses Mabel was te lui om even een nieuwe selfie te maken voor haar tweede oproep (was er dan echt geen dochter in de buurt om er even een af te drukken met een andere achtergrond?!)

Koningin Máxima rondde haar bezoek aan de G20 in Buenos Aires af met haar zoveelste bilateraaltje.

Beatrix' bezoek aan STINAPA werd afgesloten met het bijwonen van het debat van de STINAPA Junior Rangers; het jongerenprogramma van de organisatie. Al zo’n tien jaar krijgen jongeren wekelijks trainingen om te leren over de bijzondere flora en fauna op het eiland en het belang van natuurbeheer en -behoud. Ze zijn de natuurambassadeurs van en voor Bonaire.

Daarna was het tijd om terug naar huis te gaan, naar haar lieve labrador Asher.

 

Foto's © ANP, PPE Agency, BSR Agency  

Laatste nieuws

Zie ook