Geheime meetings prins William en prins Charles

Het is allemaal reuze 'Game of Thrones', maar dan met thee en scones.

Lees ook

Er gebeurt van alles bij de Windsors: de Sussex'jes vertrekken uit Londen en William heeft geheime vergaderingen met zijn vader. Wat is er aan de hand?

Bij de Windsors wordt steeds duidelijker hoe de familie in de toekomst zal opereren. De hertog en hertogin van Cambridge hebben het nu al druk met de lange termijn. Hertogin Kate heeft bijvoorbeeld haar eerste solo-campagne bekend gemaakt.

Die draait vooral om kinderen helpen die al vanaf de geboorte tekort zijn gekomen, door armoede, door problemen van hun ouders of door andere omstandigheden die in de hand zijn gewerkt door 'Broken Britain'. Dat is de term die omschrijft hoe in Engeland de kloof tussen arm en rijk erg groot is geworden waardoor grote groepen mensen achterblijven, met alle narigheid van dien.

William wordt in tussen ingewerkt door zijn vader als CEO van een miljardenbedrijf, tijdens geheime meetings op Clarence House, zo meldt The Mirror. Als kroonprins Charles prins-regent of koning wordt, kan hij niet langer het hertogdom van Cornwall bestieren. Dat financiert al sinds 1337 'de openbare, charitatieve en persoonlijke activiteiten van de prins van Wales.'

Charles heeft er de laatste vijftig jaar vanuit zijn buitenhuis Highgrove als biologische herenboer een bedrijf geleid waarvan de waarde op ruim een miljard pond wordt geschat. Charles verdient er zelf jaarlijks ruim 20 miljoen pond aan, geld waarmee hij onder andere William en Harry en hun gezinnen onderhoudt. 

Als Charles prins-regent wordt omdat de Queen zich niet langer in staat voelt om te regeren, zal William de leiding over het bedrijf overnemen. Is er sprake van koning Charles III, dan wordt William niet alleen de nieuwe prins van Wales (traditioneel de titel van de Britse kroonprins), maar ook hertog van Cornwall, met de hele 'Duchy of Cornwall' erbij. Dat bestaat vooral uit grond: zo'n 54.000 hectares die zijn verdeeld over 23 graafschappen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook uit boerderijen, onroerend goed en een indrukwekkende investeringsportfolio.

De hertog van Cambridge bereidt zich niet alleen voor op het leiden van deze familiezaak, maar ook op die van The Firm zelf, zoals de Windsors hun Koninklijk Huis noemen. Omdat Charles al zeventig is, zal William niet heel lang de prins van Wales zijn.

Vader en zoon bereiden zich dus beiden voor op allebei de overnames, Charles omdat het moment serieus dichterbij komt en William omdat hij misschien zomaar eerder aan de bak zal moeten dan iedereen hoopt dan wel verwacht.

Kate werkt binnen de Royal Foundation aan haar solo-campagne, meestal vanuit haar kantoor in Kensington Palace. William en Charles' meetings vinden plaats in Clarence House, er worden steeds andere organisaties en betrokkenen uitgenodigd om te komen praten en er zitten senior adviseurs van de royals bij.

De verschuivende rollen zijn ook zichtbaar voor de buitenwereld. Zo hameren zowel Charles als William aanzienlijk meer zaken binnen Buckingham Palace af, zoals ontvangsten van hotemetoten en het uitdelen van lintjes. Dit op uitdrukkelijk verzoek van de Queen. Het is de Windsors menens, zoveel is duidelijk.

 

Foto's © ANP, Getty Images, bron The Mirror

Laatste nieuws

Zie ook