Sussex’jes: 5 dingen die je wilt weten over Frogmore

Harry en Meghan gaan wonen tussen serene meertjes, beeldige mausoleums en miljoenen muggen.

Lees ook

Nu prins Harry en hertogin Meghan gaan verhuizen naar Windsor, is het hoog tijd hun nieuwe omgeving even in kaart te brengen.

Wat is er allemaal te doen rond Frogmore Cottage in Windsor Castle Home Park? Nou, een swingende urban hub is het niet. Windsor Castle is een trekpleister, Windsor zelf een lief dorpje waar – als er geen royal wedding is – het leven aangenaam kabbelt.

De omgeving is prachtig: een groen, aangeharkt parklandschap waar wordt gewandeld en paard wordt gereden. Ook door de Windsors: de Queen rijdt nog zelf, soms in gezelschap van gravin Sophie. Prins Edward rijdt er, prins Philip doet er aan drafsport, net als zijn kleindochter lady Louise. Het is allemaal reuze 'in the country', een tikje traditioneel, maar wel zeer lieflijk.

De Windsors zijn er dol op

Windsor Castle Home Park is zoals gezegd een paradijs vol statige bomen, bloeiende struiken en idyllische meertjes ten zuiden van Windsor Castle. Hoewel er van recente generaties niemand woont, was het vooral in de jaren zestig en zeventig een favoriete plek van de Queen, hier met prinses Anne, om met haar gezin te picknicken of eens een privéfeestje te geven. Ze rijdt er nu nog wel eens heen om de honden uit te laten.

Moeras vol muggen

Dit is een oude foto van de starterswoning van de Sussex'jes, Frogmore Cottage. Frogmore is genoemd naar het gekwaak van de talloze kikkers in de omliggende moerassen, zodat het er wemelt van de muggen. Er vliegt nog meer: gezien de nabijheid van Heathrow is het 't Zwanenburg van Engeland qua landende en stijgende vliegtuigen. Het terrein is bebouwd rond 1680 en diende vooral als 'country retreat' voor vele generaties royals. De ouders van de Queen brachten een deel van hun honeymoon door in Frogmore House en het was een uitvalsbasis voor leden van de koninklijke familie die wat verder van de troon zaten.

Er is een leuke ruïne

Op het terrein staat ook een zomerhuisje in de vorm van een Gotische ruïne…

…en een theehuisje van koningin Victoria.

Zoals de Queen er vroeger wandelde met haar gezin, zullen Harry en Meghan dat met Baby Sussex doen. De afgelopen jaren was het Frogmore terrein vaak een paar dagen per jaar toegankelijk voor het publiek. De kans is groot dat in ieder geval het deel waar de Sussex'jes gaan wonen zal worden afgesloten en extra beveiligd, om pottenkijkers weg te houden.

Folly? Mausoleum!

Op het terrein staat het mausoleum van prins Albert en koningin Victoria. Ten zuiden ervan een kleine begraafplaats waar andere leden van de koninklijke familie een laatste rustplaats vonden, sinds de grond in 1928 gewijd werd.

Cottage, niet House

Harry en Meghan betrekken Frogmore Cottage, niet te verwarren met ↑ Frogmore House waar ze hun verlovingsfoto's lieten schieten en het privéfeest van hun bruiloft gaven. Frogmore House is een wit landhuis dat op ongeveer een halve mijl ten zuiden van Windsor Castle ligt en al sinds 1792 een koninklijke residentie is.

Frogmore Cottage ligt een eindje verderop in een hoek van het terrein en is een stuk kleiner, voor zover je een pand met het formaat van vijf woonhuizen klein kunt noemen. Het was de afgelopen jaren in gebruik als personeelswoning. Het stel hoopt er volgend voorjaar in te kunnen trekken, het wordt hun officiële residentie. 

 

Foto's © Getty Images, Royal Archives, ANP

Laatste nieuws

Zie ook