Kroonprins Charles vereeuwigd door Ralph Heimans

Eerstvolgende royal opdracht: de Oranjes?

Lees ook

Ralph Heimans is hard op weg de royal schilder du jour te worden, nu hij ook prins Charles al heeft vereeuwigd. Moet er geen lobby worden gestart om de Oranjes door hem te laten schilderen?

Ralph Heimans is een Australiër met een Nederlandse vader. "Mijn kunst spreekt Nederlands," zegt hij en bedoelt daarmee dat hij veel speelt met licht en donker, zoals de Hollandse meesters in de Gouden Eeuw. Over een inkoppertje gesproken – Huis Ten Bosch lijkt alvast het ideale decor. 

Heimans schilderde de prins van Wales voor zijn 70ste verjaardag en het was al de derde keer dat hij bij de Windsors langskwam.

Het beroemdste schilderij van Heimans is dat van de Queen dat hij in 2012 schilderde ter ere van haar diamanten jubileum als staatshoofd. Ze poseerde voor hem in Buckingham Palace, maar hij schilderde om haar heen Westminster Abbey, de plek van haar kroning, zestig jaar eerder. Koningin Elizabeth vond het zelf ook erg geslaagd en waar het ook hangt, het is een enorme publiekstrekker.

Vanwege het succes kreeg Ralph ook opdracht om Elizabeths man prins Philip te schilderen. Dit portret is ter gelegenheid van zijn pensionering in 2016, maar is in 2017 pas vrijgegeven.

Heimans' eerste koninklijke opdracht was een portret van kroonprinses Mary in 2006. En het leverde een mooi verhalend schilderij op 'in een symfonie van schaduwen', zoals een recensent opmerkte.

Heimans leverde eerder dit jaar een schilderij op van Mary's man kroonprins Frederik, voor zijn 50ste verjaardag. In de spiegel zijn heel mooi Mary en zijn kinderen te zien. 

Kortom, er moet wel een beetje een mijlpaal te vieren zijn om hem als koningshuis dan wel regering zo'n opdracht te geven. Maar dan heb je ook wat, qua Moderne Meester. We doen een voorzet: in 2021 wordt Máxima 50 jaar, dat zou een mooie aanleiding zijn voor een portret. Of anders 2023, 10 jaar koning Willem-Alexander door Ralph Heimans. Pretty please?

 

Foto's © Ralph Heimans

Laatste nieuws

Zie ook