Prinses Margarita en haar ex, hoe zat het ook alweer?

Edwin de Roy van Zuydenwijn heeft vast nog wel wat leuke ontboezemingen over de Oranjes in zich.

Lees ook

Vijftien jaar geleden smulde Nederland met rode konen van allerlei intieme ontboezemingen over de Oranjes, door mensen die het konden weten. En dat krijgt nu een vervolg, sort of.

Edwin de Roy van Zuydewijn, de voormalige echtgenoot van prinses Margarita (een dochter van prinses Irene en een volle nicht van de koning) sleept zijn ex opnieuw voor de rechter. Het stel was tussen 2001 en 2006 getrouwd en bezorgde het Koninklijk Huis vele kopzorgen door zich in de media  buitengewoon kritisch uit te laten over de Oranjes.

Prinses Margarita die – teleurgesteld omdat haar familie niet wegliep met haar toenmalige man Edwin de Roy van Zuydenwijn – babbelde, samen met Edwin, in 2002 ruim zestig uur met HP/De Tijd, wat de onvolprezen serie 'Oranjebitter' opleverde. Met daarin pareltjes van onthullingen, waaronder een verslag van een verjaardag van Beatrix: “Aan tafel werden moppen verteld, er werd gevloekt en er werd stevig gedronken”, reden dat aan het einde van de avond Beatrix wegdommelde. Niet voor het eerst blijkbaar, want "tante Beatrix drinkt altijd heel veel wijn." 

Klinkt als een leuk en vooral gemiddeld Hollands verjaardagsfeestje, maar misschien alleen voor wie er echt bij hoort. "Iedereen negeert je", aldus Edwin over de bruiloft van Bernard Jr met Annette Sekrève waar vrolijk volks gehost werd bij een live-optreden van René Froger. "Je aanstoten en doorlopen zonder pardon te zeggen. Je iets vragen en op het moment dat je antwoord geeft weglopen."

Margarita en Edwin schetsten in de serie hun beeld van het hof: rokende prinsen onder bordjes verboden te roken' ("Het toont hun arrogantie") en onzichtbaar opgestoken middelvingers naar Oranjefans. De prinses omschrijft de sfeer als 'een jongenscultuur': "Als de één een gouden Rolex Oyster en een nieuwe BMW heeft, heeft de hele club twee weken later een gouden Rolex Oyster en een nieuwe BMW.”

Pagina’s lang weidde het stel uit over mogelijk afgeluisterd worden, hetzes en lastercampagnes. Ook kondigde het aan een omvangrijke schadeclaim te zullen indienen wegens het dwarsbomen van Fincentives, het bedrijf van De Roy van Zuydewijn. Al het gedoe kwam de liefde niet ten goede, in 2006 gingen Margarita en Edwin uit elkaar.

Margarita werd vervolgens weer in de schoot van de familie opgenomen. Ze hertrouwde in 2008 met jurist Tjalling ten Cate, met wie ze twee dochters heeft, Julia (10) en Paola (7). Het gezin woont in Wassenaar…

…en Margarita ontwerpt tegenwoordig sieraden.

Met Edwin ging het minder voorspoedig. Dat zou zomaar kunnen komen door het feit dat hij, ook voor zichzelf, geen makkelijk mens lijkt en die reputatie hem in de weg staat. Aan de andere kant lijkt hij toch niet al te netjes behandeld te zijn door de Oranjes, hun vertegenwoordigers en de overheid en haalde hij eerder al een paar keer zijn gelijk (en kreeg een schadevergoeding).

Waar gaat het dit keer om? Volgens De Roy van Zuydewijn hebben de prinses en de financiële baas van het Koninklijk Huis de rechterlijke macht in het verleden onjuist en onvolledig geïnformeerd over haar inkomsten en vermogen. Zo zou ze rondkomen van 1.200 euro per maand. De Roy van Zuydewijn wil met terugwerkende kracht partneralimentatie van zijn ex-vrouw ontvangen.

In 2007 vroeg hij hier ook al om, maar de vordering werd toen afgewezen vanwege haar inkomsten en vermogen. Dat was destijds best een tikje schimmig, de prinses kon niet eens een belastingaangifte overleggen en zou 'onderhouden worden door haar moeder', wat zomaar rijke-mensen-speak kan zijn voor 'we hebben het geld van de prinses éven uit beeld gebracht'.  

Volgens de advocaat van De Roy van Zuydewijn, Royce de Vries, zijn er dan ook sterke aanwijzingen dat de prinses niet eerlijk is geweest. "Mevrouw heeft recentelijk, ongeveer een jaar geleden, een monumentale villa gekocht voor een bedrag van ongeveer 1,7 miljoen euro, en dat is zonder hypotheek. Ik hoef niemand uit te leggen dat je een aanzienlijk vermogen moet hebben om zoiets aan te schaffen."

In de zaak zullen prinses Margarita en andere leden van de koninklijke familie, onder wie prinses Irene, worden opgeroepen om te getuigen. Voor de betrokkenen is het allemaal zeer onverkwikkelijk, maar we gaan niet liegen: het is ook boeiend, om die financiële kwestie eindelijk eens ontrafeld te zien.

 

Foto's © ANP, PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook