Nieuwe keizer Japan krijgt scharrig feestje

Zelden is in Japan een inhuldiging zo sober geweest.

Lees ook

Het wordt nog net niet BYOB (Bring Your Own Booze), maar keizer Naruhito's inhulding zal niet de geschiedenis ingaan als de meest decadente ooit.

De Japanse regering heeft besloten om het aantal paleisbanketten terug te brengen tot vier en van de helft – shock & horror – een buffet te maken. Kroonprins Naruhito volgt op 1 mei zijn vader keizer Akihito op, die een dag eerder aftreedt. Die ceremonie zal sober zijn, de feestelijkheden zijn gepland voor eind oktober.

Er worden dan 2600 gasten uitgenodigd om te vieren dat de Chrysantentroon een nieuwe keizer heeft. Dat is op zich al een mindering op het aantal gasten dat Akihito in 1990 voor zijn kiezen kreeg: die ontving in vier dagen 3400 gasten tijdens zeven banketten.

Zoveel ceremonieel (en eten) ziet Naruhito niet zitten en ook op de rest van de keizerlijke familie zou het een te zware wissel trekken. Voor zover de kroonprins er inspraak in had, heeft hij ook kunnen voorkomen dat een Rolls-Royce cabrio die 40 miljoen yen heeft gekost voor 18 miljoen yen zou worden opgelapt voor een rondrit waarbij hij officieel wordt 'voorgesteld aan het volk'.

Dat wordt nu een nieuwe, aanzienlijk bescheidenere elektrische cabrio om de toon te zetten voor een duurzame regeringsperiode.  

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook