Oranjes: waterkoude start staatsbezoek Singapore

Staatsbezoek Singapore begint met kleumen op de Dam in Amsterdam

Lees ook

De prangende vraag was toch wel of Zijne Majesteit thermisch ondergoed aanhad of gewoon een enorme bikkel is, om voor volk en vaderland zonder jas op de Dam te gaan staan. 

Hoe dan ook, het kwam de foto's ten goede. Koning Willem-Alexander was in Amsterdam voor de ontvangst van de president van de Republiek Singapore, Halimah Yacob, die op staatsbezoek is.

Yacob wordt vergezeld door haar echtgenoot Mohamed Abdullah Alhabshee die de dresscode wijselijk had verrijkt met een muts met oorflappen. Koningin Máxima droeg een jurk met een matje die qua beschutting en silhouet niets voor haar deed.

Singapore (het is er momenteel 25 graden) is een stad- en eilandstaat in Zuidoost-Azië. Het land beslaat een groep van in totaal 63 eilanden die van Indonesië wordt gescheiden door de Straat van Singapore en van Maleisië door de Straat van Johore. Het staatsbezoek bevestigt de goede en hechte bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Singapore.

Dit is een stukje van het presidentieel paleis van president Yacob. Het vermoeden gaat dat de Nederlandse diplomaat van dienst het even heeft gegoogeld en toen heeft voorgesteld om het stel in Amsterdam te ontvangen, voor een beetje grandeur ter compensatie van de snijdende oostenwind. 

Het staatsbezoek biedt gelegenheid om de samenwerking te verbreden en te verdiepen, met name op het terrein van economie en innovatie. Singapore is voor Nederland een belangrijke partner in de Aziatische regio. Er zijn meer dan 1600 Nederlandse bedrijven gevestigd. Het land werkt nauw samen met onder meer Brainport Eindhoven en de haven van Rotterdam op het gebied van duurzame technologie en haven- en waterinfrastructuur.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima heetten president Yacob en haar echtgenoot officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Na de inspectie van de erewacht vond in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Singaporese autoriteiten.

Na de ontvangst legde de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

In de middag bezocht Yacob samen met koning Willem-Alexander Prodock in Amsterdam. Deze innovatiehub voor startups is in 2016 in het leven geroepen om vernieuwing in de Amsterdamse haven te faciliteren en stimuleren. De First Husband van Singapore had zijn muts inmiddels omgeruild voor een geruite pet, die hem óók best kek stond. 

De koning deed er nog een leuk ideetje op voor Huis ten Bosch, qua zitje.

De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Inspecteur Droogendijk wist te vertellen dat Máxima een nieuw kleedje aanhad.

En ze droeg er de Pauwenstaart bij, een beeldje van diamanten en robijnen uit 1897.

Rick Evers wist wat er op het menu stond.

Prinses Beatrix hief ook het glas.

Prinses Margriet droeg de Smaragd Parure.

Hulde aan Grand Master Jacobs voor het spotten van het achterhoofd van een prinses, maar is het Laurentien of Margriet?

En je hoopt op zo'n moment toch dat de gasten denken dat ze in het land van de vriendelijke reuzen terecht zijn gekomen. Morgen gaan de Oranjes met de Singaporese president naar Rotterdam, Delft en Den Haag.

De Oranjes legden in januari 2013 een uitgaand staatsbezoek aan Singapore af.

Tony Tan Keng Yam was destijds president en het was het laatste staatsbezoek van koningin Beatrix, die een week later aankondigde dat ze in april 2013 zou aftreden.

Máxima trakteerde royal fashion-fans destijds onder andere op deze knipoog naar een sari. 

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis, PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook