Oranjes: Singapore, Anne, Margarita en… Edwin!

Prinses Margarita's ex Edwin de Roy van Zuydenwijn is uit op gerechtigheid / geld / wraak. Wat gaat het worden?

Lees ook

In een week waarin 'Lau in blauw' het hoogtepunt leek te worden, dook na vier jaar opeens een Oranje-ex op die de boel eens lekker opschudde. Je zou bíjna vergeten dat er ook nog een staatsbezoek werd afgehamerd.  

MAANDAG

Prinses Laurentien hield in Utrecht een openingstoespraak op het internationale congres over hoger onderwijs voor studenten met een beperking.

Twee dagen lang praatten onderwijsprofessionals uit binnen- en buitenland over de toegankelijkheid van hoger onderwijs, maar ook over studentenwelzijn.

Het brekende nieuws omtrent dit congres was natuurlijk dat de prinses niks groens droeg. We herhalen: prinses Laurentien was volledig groenvrij #lauinblauw!

Prinses Beatrix woonde de 21e editie van het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds '79 bij in Amsterdam. Dat betekende dat het haar in pré-2013 stijl werd geharnast en dat er een fout bontje werd gelucht. 

Het gala werd dit jaar opgedragen aan Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Brandsen heeft op eigen wijze en met grote inzet Het Nationale Ballet weten te plaatsen tussen de internationale top als The Royal Ballet, het Ballet de l’Opéra National de Paris en het New York City Ballet.

Prins Pieter-Christiaan deed intussen een voorzet voor een hoogst persoonlijke Code Oranje. 

En prins Jaime bleek onze adviezen ter harte te hebben genomen en gooide ook een kiekje van zichzelf online. Dat pitcht het goede doel toch net even wat lekkerder, Koninklijke Hoogheid. 

DINSDAG

Terwijl de Oranjes een kantoordagje hadden (of plinten aan het shoppen waren voor Huis ten Bosch, daar willen we vanaf zijn), hebben wij een Spectaculaire Ontdekking gedaan over ons favoriete huishoudelijke voorwerp in Paleis Noordeinde: het pittoreske prullenbakje dat een beetje gegeneerd zijn best doet een lelijk stopcontact te verbergen.

© JohnOoms.nl  

We dáchten dat het gewoon eentje van de Blokker uit de rustieke collectie van 1992 was, maar er blijkt over te zijn nagedacht. Het is niet zomaar een printje, het is een print van een gravure van Paleis Noordeinde, zoals Gerrit van Giessen 'm in 1735 leverde. Love dit detail! Je hebt een historicus als staatshoofd of niet, tenslotte.

WOENSDAG

De president van de Republiek Singapore, Halimah Yacob, bracht op uitnodiging van Koning Willem-Alexander een staatsbezoek aan Nederland. Ze werd vergezeld door haar echtgenoot Mohamed Abdullah Alhabshee. De ontvangst was op de Dam in Amsterdam, daar was koningin Máxima ook bij.

De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam…

…waarvoor de Pauwenstaart Parure mee mocht. 

Prinses Laurentien was intussen in Den Haag bij de eerste dialoogsessie van de Nationale Raad van Kinderen. En droeg – we tasten nu écht nerveus naar onze parelsnoertjes – alwéér geen groen. 

En prins Pieter Christiaan hield zich bezig met het Betere Bromsnor-werk.

DONDERDAG

Koning Willem-Alexander opende het verbouwde Anne Frank Huis in Amsterdam. In het vernieuwde museum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging verteld in samenhang met de geschiedenis van de onderduikers in het huis.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Er zijn steeds minder ooggetuigen die de feiten en gebeurtenissen uit die tijd invoelbaar kunnen maken. De vernieuwing van het museum heeft tot doel bij te dragen aan het historisch besef en de emotionele beleving van met name de jongere generatie. Prinses Amalia is nu bijna even oud als Anne was toen ze stierf. De koning meldde voornemens te zijn de A'tjes het Anne Frankhuis te laten bezoeken.  

Máxima nam intussen de honneurs van het Singaporese staatsbezoek waar. Ze ging samen met president Yacob naar het Horticultural Centre in Bleiswijk, een demonstratie- en onderzoekscentrum van Wageningen University & Research (WUR).

's Middags nam de koning de rol van gastheer weer over en ging het vooral over business en tech. Dit lijkt vooral lego voor gevorderden te zijn. 

s Avonds werd er gedineerd in de Trêveszaal van het Binnenhof met de regering…

…en was het tijd voor de Oranjes om de Singaporese gasten uit te wuiven.

VRIJDAG

Koning Willem-Alexander ontving Janos Ader, president van de Republiek Hongarije en #seriousmoustachegoals op Paleis Noordeinde.

President Ader bezoekt Nederland om een waterzuiveringsinstallatie te openen in Berkel-Enschot. Huh?

Prinses Mabel zat voor Girls Not Brides in Ghana #goedbezig!

De grande finale van de week kwam uit onverwachte hoek. Edwin de Roy van Zuydewijn, de voormalige echtgenoot van prinses Margarita, gaf aan zijn ex opnieuw voor de rechter te slepen. Over een 'blast from the past' gesproken.  

Het stel was tussen 2001 en 2006 getrouwd…

….en bezorgde het Koninklijk Huis kopzorgen door buitengewoon kritisch met de media te babbelen over de Oranjes.

Margarita verzoende zich na de scheiding met haar familie…

…Edwin heeft sindsdien ontegenzeggelijk te maken gehad met pech en tegenwerking, maar is tegelijk ook blijven hangen in oud zeer, in plaats van weer iets van zijn leven te maken. Desalniettemin: financieel zou hij wel eens een punt kunnen hebben. 

Volgens De Roy van Zuydewijn hebben de prinses en de financiële baas van het Koninklijk Huis de rechterlijke macht in het verleden onjuist en onvolledig geïnformeerd over haar inkomsten en vermogen.

Zo zou ze rondkomen van 1.200 euro per maand. De Roy van Zuydewijn wil met terugwerkende kracht partneralimentatie van zijn ex-vrouw ontvangen. In 2007 vroeg hij hier ook al om, maar de vordering werd toen afgewezen vanwege haar inkomsten en vermogen. Hmm.

Volgens de advocaat van De Roy van Zuydewijn, Royce de Vries, zijn er sterke aanwijzingen dat de prinses niet eerlijk is geweest. "Mevrouw heeft recentelijk, ongeveer een jaar geleden, een monumentale villa gekocht voor een bedrag van ongeveer 1,7 miljoen euro, en dat is zonder hypotheek. Ik hoef niemand uit te leggen dat je een aanzienlijk vermogen moet hebben om zoiets aan te schaffen."

In de zaak zullen prinses Margarita, inmiddels hertrouwd en moeder van twee dochters, en andere leden van de koninklijke familie, onder wie prinses Irene, worden opgeroepen om te getuigen. We wait with bated breath. 

ZATERDAG

Prinses Laurentien – uitermate shocking wéér niet in groen – sprak op het jaarcongres van de KNLTB, de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. Een naam die haar als taalprinses toch jeuk moet bezorgen, maar daar was niets van te merken. Plus: zó cool dat ze gewoon lekker sneakers draagt. Maar waar al haar groene kleren zijn gebleven? Hmmm.

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis

Laatste nieuws

Zie ook