Kassa! Deense B-Royals houden uitverkoop

Een koninklijke tiara met een Russische én Deense stamboom wordt binnenkort geveild (en nee, het is niet dit scharrige ding).

Lees ook

In december gaat de Saffieren Koningin Alexandrine Tiara onder de hamer en daarmee verdwijnt een uniek stuk uit de Deense koninklijke familie.

De tiara was in 1898 een huwelijksgeschenk van tsaar Nikolai II aan prinses Alexandrine of Mecklenburg-Schwerin, voor haar huwelijk met de Deense prins Christian. In 1912 werd het setje koning en koningin van Denemarken.

Alexandrine droeg de tiara graag. Het is een absoluut topstuk en het komt maar zelden voor dat iets wat al zo lang in de familie is wordt verkocht, volgens Martin Hans Borg, hoofd van veilinghuis Bruun Rasmussen.

In 1933 schonk het koningspaar de tiara, die op verschillende manieren kan worden gedragen, aan hun schoondochter prinses Caroline-Mathilde voor haar huwelijk met hun jongste zoon prins Knud in de kapel van paleis Fredensborg. De prinses stierf in 1995, de tiara werd daarna bezit van haar zoon, graaf Christian van Rosenborg.

De laatste keer dat de tiara werd gespot was op het hoofd van gravin Anne-Dorte, de vrouw van graaf Christian, tijdens het feest voor de 70ste verjaardag van koningin Margrethe van Denemarken. Christian stierf in 2013, Anne-Dorte een jaar later. Hun dochters, gravinnen Josephine en Camilla (46) en Feodora (43) van Rosenborg, hebben besloten het stuk te verkopen, samen met nog andere delen van hun erfenis…

…waaronder objects d'art….

… en veel in de categorie Kunst & Kitsch. Reden is dat ze het geld nodig hebben en de nood moet groot zijn, want in deze kringen verkoop je zo'n topstuk echt als het alleen niet anders kan. De startprijs van de tiara zou 280.000 euro zijn, vermoedelijk zal de prijs daar tijdens de veiling vele malen overheen gaan. Sieraden van vóór de Russische Revolutie zijn zeer goed gemaakt en buitengewoon in trek bij de Nouveau Russe.  

Anderzijds is de tiara als erfenis moeilijk te verdelen en ligt hij meestal in een kluis, omdat er weinig gelegenheid is hem te dragen, dus vanuit praktische overwegingen is het een verstandige en logische beslissing. De zussen zijn de achterkleindochters van Alexandrine en Christian, ze zijn nauw verwant aan de Deense koningin Margrethe en behoren tot het Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

En ze hebben nog best wat bling over: toen Camilla deze zomer hertrouwde met chefkok Ivan Ottosen Lyngby droeg ze familiediamanten. Dus de saffieren kunnen ze vermoedelijk best missen: die worden op 30 november geveild in Kopenhagen.

 

Foto's © Bruun Rasmussen Auctioneers, PPE Agency 

Laatste nieuws

Zie ook