Lieve speech van Queen voor jarige Charles

Hare Majesteit vergelijkt haar zoon met een boom.

Lees ook

"Het is een voorrecht voor elke moeder om te proosten op de 70ste verjaardag van haar zoon. Het betekent dat je lang genoeg hebt geleefd om je kind te zien opgroeien," zo sprak koningin Elizabeth op het galadiner voor prins Charles.

De koningin staat niet bekend om spontane emotionele uitingen, maar deze speech mocht er qua gevoelswaarde toch zijn: "Het is een beetje – om een analogie te gebruiken waarvan ik zeker weet dat die hem zal bevallen – als een boom planten en die kunnen zien groeien," aldus Hare Majesteit.

"Mijn moeder heeft mij zeventig zien worden en zij zei dat zeventig precies de leeftijd is waarop het aantal kaarsjes op je taart de longinhoud die nodig is om ze uit te blazen overstijgt."

"In zijn zeventig jaar hebben Philip en ik gezien hoe Charles op de bres is gesprongen voor de natuur en de kunsten en hoe hij een groot charitatief leider is geworden. Een toegewijde en gerespecteerde troonopvolger die zich kan meten met zijn voorgangers, en een geweldige vader."

"Boven alles, gesteund door zijn vrouw Camilla, is hij authentiek, gepassioneerd en creatief. Dus deze toast is om mijn zoon, in alle aspecten een origineel man, een fijne verjaardag te wensen. Op jou, Charles. Op de Prins van Wales."

In haar speech vinkte Hare Majesteit fijntjes twee belangrijke kwesties: Charles volgt haar onherroepelijk op en kan rekenen op haar goedkeuring en waardering.

En Camilla hoeft zich nergens zorgen over te maken, gezien deze vermelding wordt die straks gewoon koningin-gemalin. Ze had alvast een zeer mooie jurk van Bruce Oldfield (gasp – een favoriet van Diana!) aangetrokken voor de gelegenheid. Chris Jackson maakte deze foto van hen, toen ze naar het feest vertrokken vanuit Clarence House, 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Shanti (@shanti_k) op

Voor het galadiner waren uiteraard vrienden en familie uitgenodigd. Prins Harry reed hertogin Meghan zelf naar Buckingham Palace.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Crown Chronicle (@thecrownchronicle) op

Zoals ook prins William zelf reed. Kate's roze jurk leek een off-the-shoulder model te zijn, met indrukwekkende oorbellen erbij.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mr&Mrs Brooksbank? (@eugenie_and_jack) op

Prinses Eugenie liet zich rijden en kwam in teal naar het feest. Wat een enorme tattoo lijkt, is tekst op het raam. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Royals All Over The World (@world_of_royals_by_me) op

Echtgenoot Jack moest 'in the back', beetje raar dat ze niet naast elkaar zaten, maar misschien een securitydingetje?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Windsor Royal Family (@windsor.royal.family) op

Prinses Beatrice viel vooral op door haar enorme oorbellen en een neus die er in dit licht opeens buitengewoon 'Hollywood' uitzag.

Vanuit Kopenhagen waren kroonprins Frederik en kroonprinses Mary overgekomen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door A Realeza Mundial (@theroyalsintheworld) op

Onder de gasten ook de Noorse royals, fijn om te zien dat kroonprinses Mette-Marit zich op dit moment goed lijkt te voelen. En laat het gerust aan koningin Sonja over om vermomd als Quality Street toffee naar een Brits feestje te gaan. Gotta love her! 

 

Openingsfoto © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook