Prins Charles: ‘Zo stom ben ik nu ook weer niet’

Hilarisch: de prins van Wales en de Queen, in de file, in Buckingham Palace.

Lees ook

Voor als je een uurtje over hebt: smullen van de documentaire 'Prince, Son and Heir: Charles at 70'.

Wat opvalt aan de interviews met zijn gezinsleden:

– Prins William is zoveel meer ontspannen dan prins Harry en Meghan steunt Harry veel meer dan andersom.

– Hij liet William en Harry als kinderen vuil prikken tijdens vakanties in Norfolk.

– Camilla is de absolute ster van de docu: posher dan ze lijkt, maar zo aardig en aards en in staat haar man te laten shinen. Maar op 43.00 stoot ze 'm ook even aan, dat hij moet opletten. "Mensen zien hem als eens heel serieuze man," zegt ze. "Ik zou graag willen dat ze ook zijn lichtere kanten zien." Ze wenst hem voor zijn verjaardag 'dat hij zichzelf wat meer in acht neemt', maar voegt er meteen aan toe dat dat toch niet gaat gebeuren.

– Op 32.00 raken hij en de Queen verzeilt in een file in Buckingham Palace en zie je de Windsors backstage met elkaar ginnegappen.

– Charles leest Harry Potter voor aan zijn kleinkinderen en doet álle stemmen.

– In Birkhall heeft hij een arboretum laten planten voor prins George, dat als zijn kleinzoon groot is 'George's Wood' zal zijn.

– Zowel Harry als William prijzen zijn werklust: "Hij eet belachelijk laat en gaat dan naar zijn kantoor en werkt zo lang door dat hij daar in slaap valt," zegt William. "We konden vroeger amper bij zijn bureau komen om hem welterusten te zeggen door de tassen met documenten die daar dan stonden," aldus Harry.

En Charles? Een beetje binnensmonds pratende man die zich lijkt te hebben geschikt in zijn lot. En zich met een stalen gezicht rieten rokjes laat ombinden en op een plaatselijke markt van alles koopt, waaronder varkentjes voor de kleinkinderen "want kinderen vinden varkens altijd leuk.'

Hij is best geestig, besluipt zijn zus prinses Anne (daar is moed voor nodig!), praat met kalkoenen, groet schapen en wijst een enorm varken aan als een lekker hapje. Vlecht ook volledig vrijwillig vol hartstocht een heg met een beveiligingsman. Who knew? 

Is wel eens zo verstrooid dat hij zijn jasje scheef dichtknoopt. Maakt graag grapjes tijdens een walk-about waarbij hij wonderbaarlijk veel mensen even een persoonlijk moment gunt. Blijkt dol op folklore, maar zegt ook gewoon dat geitenleer altijd blijft stinken. Hoe excentriek zijn persoonlijke gewoonten misschien ook zijn, hij lijkt echt oprecht begaan met jonge mensen kansen geven, natuurbescherming en milieubescherming.

En stelt de kijker gerust: als monarch zal hij zich aan de constitutie houden en zich niet zo uitgesproken uitlaten als hij nu als kroonprins doet. "Ik begrijp dat het verschillende functies zijn," zegt hij. "Zo stom ben ik nu ook weer niet."

 

Foto's © The Royal Family, Highgrove, ANP

Laatste nieuws

Zie ook