Prinses Amalia, wordt het geen tijd iets te gaan doen?

Nederland lijkt een beetje achter te blijven in de voorbereiding van de troonopvolger op de royal core business.

Een keer met oma mee iets openen, een Amaliapark of zo. Of eens lekker een fles stukslaan op een schip met je moeder, lijkt je dat niet wat?

De afgelopen dagen waren er nogal wat jonge royals die in het openbaar een taakje verrichten, allemaal aanzienlijk jonger dan de prinses van Oranje. We hebben het hier niet over een doorwrochte toespraak houden of zonder onrustig te worden een eindeloze militaire parade uitstaan, echt niet.

Kroonprinses Leonor van Spanje (13) kreeg eerder dit jaar al haar eerste Orde en bezocht de streek van haar titel: Asturias. En afgelopen week hield ze haar eerste toespraak, in verband met de verjaardag van de Spaanse grondwet.

Haar vader, koning Felipe, stond er naast te glimmen, moeder Letizia gaf haar een trotse kus en Leonor maakte niet de indruk dat ze het allemaal te erg voor woorden vond.

In Denemarken waren drie van de vier kinderen van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary bij de Humbertusjacht en reikten na afloop allemaal een prijs uit aan de deelnemers. Het zag er vrij naturel uit, prinses Isabella (11) had duidelijk liever zelf op een pony gezeten, maar deed het een en ander toch met de nodige zwier. Zij zal als eerste reserve van aanstaande kroonprins Christian (13) het later vaker doen. En ook prins Vincent (7) en prinses Josephine (7) zullen wel eens bijspringen in de royal praktijk, zo gaat dat in een familiebedrijf.

Kroonprinses Elisabeth van België (17) gaf toen ze heel jong was al eens een toespraakje in drie talen (er bestaat ook nog eens zoiets als overdrijven) en doopte haar eerste schip.

Sindsdien is ze regelmatig met haar moeder bij semi-officiële momenten, zoals een muziekconcours. En dat geldt ook voor prins Gabriel, prins Emmannuel en prinses Eléonore (die nog maar tien is).

En prinses Estelle (6) ging met haar moeder kroonprinses Victoria en haar opa koning Carl Gustaf van Zweden naar een tentoonstelling die iets met de royal geschiedenis te maken had.

Zij wordt al haar hele leven blootgesteld aan meer aandacht dat gebruikelijk is voor een kind, omdat Victoria het zelf zo overweldigend vond om daar pas later mee te maken te krijgen.

De Oranjes zitten echter geharnast in het standpunt dat Amalia (in december wordt ze 15 jaar) pas op haar achttiende 'naar buiten zal treden', afgezien van Koningsdag (wat ze geweldig doet!) en af en toe een fotomoment. Er is iets voor te zeggen om haar een zo normaal mogelijke jeugd te bieden, maar linksom of rechtsom: het is geen gewoon meisje.

En er is ook iets voor te zeggen om haar ook af en toe al eens iets in de categorie 'royal core business' te laten afhameren. Niks heftigs, iets wat haar belangstelling heeft. Een muziekfestival openen, hippische oorkondes uitreiken, medailles uitdelen aan hockey'ers. Of als instapmodel een naar haar vernoemde afdeling van een ziekenhuis of museum laten openen. Puur om haar wat te laten wennen.

We zien het haar zó doen. Go Amalia!

 

Foto's © ANP, RVD, Kungahuset, Belgische Monarchie.

Laatste nieuws