Koning Albert moet DNA afstaan, gerechtigheid voor Delphine?

Alles wijst erop dan Delphine Boël binnenkort eindelijk de waarheid zal weten over wie haar vader is.

Lees ook

Oud-koning Albert II van België moet deelnemen aan een DNA-test in de zaak rond zijn vermeende dochter Delphine Boël. Dat heeft het hof van beroep beslist.

Albert draait al jaren om de DNA-test heen en hield zich de laatste tijd opvallend stil, door een groot deel van het jaar in Italië te wonen. Maar er is geen ontkomen meer aan, zijn (vermoedelijke) buitenechtelijke dochter lijkt eindelijk duidelijkheid te krijgen.  

Delphine Boël stapte naar de rechter om aan te tonen dat koning Albert II haar vader is. Het hof van beroep van Brussel riep in juni alle partijen in die zaak weer op om ten gronde te kunnen oordelen over het wettelijke vaderschap van Jacques Boël.

Een DNA-test bij Jacques in 2013 heeft al aangetoond dat hij geen biologische verwantschap met Delphine vertoont. Toch oordeelde de rechter in eerste aanleg dat hij haar wettelijke vader is, op grond van het principe van ‘bezit van staat’. Delphine stelde een rechtsvordering in om het vaderschap van Jacques te verwerpen, en koning Albert te erkennen als haar echte vader.

Nu heeft de rechter van het hof van beroep beslist dat koning Albert, hier met zijn vrouw Paola, binnen de drie maanden een DNA-staal moet afleveren om zijn verwantschap met Delphine te kunnen aanduiden.

De koning kan nog altijd weigeren om een DNA-test te ondergaan. ‘Maar een weigering wordt juridisch gezien als een erkenning van het vaderschap’, zei Alain De Jonge, advocaat van Delphine Boël, in een eerder interview met De Standaard.

De uitspraak is een opsteker voor Delphine, die de strijd onlangs juist wat had losgelaten en er ook niet meer aan refereerde in haar werk. Wordt vervolgd.

Lees meer: 

 

Foto's © ANP, bron De Standaard

Laatste nieuws

Zie ook