Oranjes: koning in Schotland en Máxima’s time-out

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hamerden een weekje core business af.

Lees ook

Staatszaken, economie, gezondheid, kunst – de Oranjes werkten deze week veel verschillende onderwerpen af.

MAANDAG 

Koningin Máxima gooide een videoboodschap in het Spaans de wereld in, in haar rol als VN pleitbezorger.

En koning Willem-Alexander beëdigde op Paleis Noordeinde Thom de Graaf, de nieuwe voorzitter van de Raad van State. Die wordt ook wel 'onderkoning' genoemd. De koning is de ceremoniële voorzitter van de Raad, de vice-president geldt als "een belangrijk persoonlijk adviseur van het staatshoofd bij staatkundige kwesties.'

De Raad van State is een van de Hoge Colleges van Staat en heeft als voornaamste taak de regering en het parlement te adviseren over wetgeving en bestuur. Daarnaast is deze instantie de hoogste algemene bestuursrechter.

En er ging een felicitatie uit naar Team Invictus NL…

…waarvan deze Nederlandse basketbalheld kans zag een kus van hertogin Meghan los te troggelen. Well played, Jelle van der Steen! 

Dit soort persberichten komen er dus binnen: 'Zijne Majesteit de Koning heeft bij Koninklijke Beschikking van 17 oktober 2018 het Erekruis van de Huisorde van Oranje toegekend aan Professor drs. V. Halberstadt.' Dat is deze mijnheer, die close genoeg met de Oranjes is dat ze hem vroegen te spreken bij de herdenkingsdienst van prins Friso in 2013. 'Het Erekruis is aan de heer Halberstadt toegekend vanwege zijn vele verdiensten over een lange periode voor het Koninklijk Huis.' Weten we nog niks, toch?

No worries: praten we je bij. Victor Halberstadt, destijds hoogleraar economie in Leiden was een van de mensen die ene Máxima Zorreguieta hielp met haar inburgering in 2000. Ze werden onder andere samen gespot in een Amsterdams café vlakbij de maandagmorgenmarkt in de Jordaan, waar ze koffie dronken en door journalisten van Vrij Nederland werden gespot. Hij is altijd een van de klankborden van het koninklijk paar gebleven.

Prinses Mabel deed ook nog even een duit in het zakje.

DINSDAG

Prins Pieter-Christiaan ging voor de zoveelste keer naar 'Soldaat van Oranje', ditmaal met zijn vrouw, prinses Anita en hun dochter Emma (bijna 12). 

WOENSDAG

Zitten al die ambassadeurs wel eens langer dan een maand op hun plek? Koning Willem-Alexander was weer druk met geloofsbrieven van de ambassadeur van Koeweit, Z.E. Abdulrahman Humood Alotaibi…

…de ambassadeur van Turkije, Z.E. Şaban Dişli…

…en de ambassadeur van IJsland, Z.E. Gunnar Pálsson. De ster van dit diplomatieke rondje was toch wel het pittoresk beplakte royal prullenbakje dat de Photo Bomb Award van de week krijgt. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren samen bij de buitengewone vergadering van de Raad van State voor het afscheid van vice-president Donner. Die was sinds 2012 de 'onderkoning'.

Hij is deze week opgevolgd door eerder genoemde Thom de Graaf. Donner draagt hier zijn onderscheiding: grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau.

Bij de Raad van State werken ruim 600 medewerkers die de staatsraden ondersteunen in hun werk als wetgevingsadviseur of hoogste bestuursrechter. Willem-Alexander en Máxima hebben altijd veel met hem te maken gehad. 

Koningin Máxima had ook nog een informeel onderonsje met leden van de Tweede Kamer van de Algemene Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS). Het ging over de inhoud van haar werkzaamheden als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). 

En prinses Mabel meldde zich alweer, ditmaal met zorgen over de Brexit. Niet heel raar voor een Nederlandse die met twee dochters in Londen woont. Terugkeren kan natuurlijk altijd, we hebben uit goede bron dat De Eikenhorst binnenkort vrij komt.

DONDERDAG

Koning Willem-Alexander bracht een tweedaags bezoek aan mariniers op oefening in de Schotse Hooglanden. Het Korps Mariniers traint jaarlijks in bergachtige en arctische gebieden om wereldwijd operaties en trainingen te kunnen uitvoeren. Buitengewoon stoer, maar het leverde ook prachtige foto's op. 

Het bezoek van de Koning startte met een rondleiding over het basiskamp. Tijdens de rondgang sprak hij met logistiek en ondersteunend personeel.

Aansluitend sloot hij aan bij een verkenningseenheid die zich te voet verplaatste naar het overnachtingskamp in het trainingsgebied.

In het kamp volgde de Koning verschillende lessen en nam deel aan een briefing voor de nachtelijke oefening. Na een korte nachtrust, volgde een gezamenlijk ontbijt en nam hij deel aan de oefening. Na de oefening in Schotse Hooglanden keerde de koning terug naar het basiskamp waarmee het bezoek werd afgesloten.

Ook prins Bernhard kwam in het nieuws. De kans is groot dat hij als eigenaar van het circuit in Zandvoort een Formule 1-race kan binnenslepen. Het circuit heeft naar verluidt de kans om in 2020 een Grand Prix te organiseren.

"Een terugkeer zou goed zijn voor de hele bv Nederland. Het brengt natuurlijk veel additionele omzet met zich mee. Megamarketingwaarde, zo'n internationale exposure", aldus Bernhard. "Voor Zandvoort is het geweldig, omdat het het thuiscircuit van Max Verstappen is. Hij is zo populair. Ik denk dat het heel goed is als er voor hem een thuisrace is."

VRIJDAG

Koningin Máxima was in Amsterdam aanwezig bij de vrijwilligersdag ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het zal een beladen bezoek zijn geweest, gezien het feit dat haar zus Inés afgelopen jaar besloot uit het leven te stappen. De 33-jarige Inés leed aan depressies. Zij was de peettante van prinses Ariane.

Tijdens de vrijwilligersdag kwamen vrijwilligers en medewerkers samen om over hun werk te spreken, stil te staan bij ontwikkelingen en training te volgen. Ook werd de ‘113 Vraag Maar’ app gelanceerd. De app leert naasten en betrokkenen op een eenvoudige manier hoe je een gesprek kunt voeren met iemand die aan zelfmoord denkt.

Koningin Máxima was aanwezig bij de lancering van de app, sprak met vrijwilligers, medewerkers en trainers over hun werk en bezocht het callcenter waar vrijwilligers en stagiairs de telefoon- en chatgesprekken voeren. Mentale gezondheid staat nog niet zo lang op de kaart van de Oranjes, dit was een mooie manier om er extra aandacht op te vestigen. 

Máxima zal de komende tijd minder in beeld komen, ze moet op doktersadvies de komende tijd rust houden. De koningin heeft last van gezondheidsklachten en het vermoeden is dat zij een darminfectie heeft. Nader onderzoek moet deze diagnose nog bevestigen.

ZATERDAG

Prinses Beatrix woonde de opening bij van de tentoonstelling ARMANDO in Museum Voorlinden in Wassenaar.

Het museum toont schilderijen, sculpturen en poëzie als eerbetoon aan de dit jaar overleden Nederlandse kunstenaar Armando (1929-2018).

Kolfje naar de hand van de kunstminnende prinses!

 

Foto's © ANP, BSR Agency, Koninklijk Huis

Laatste nieuws

Zie ook