Zieke prinses Mette-Marit: ‘Tiara op en dóór’

De kroonprinses van Noorwegen wilde duidelijk laten zien dat ze de moed erin houdt.

Lees ook

Een dag nadat het hof in Oslo bekend maakte dat Mette-Marit van Noorwegen lijdt aan chronische longfibrose was het business as usual voor de kroonprinses.

In een toelichting liet ze doorschemeren dat ze het voortaan vaker rustiger aan zou moeten doen, maar wel wilde proberen zo veel mogelijk te blijven deelnemen aan de officiële agenda. Om haar goede wil te tonen (en misschien ook wel omdat ze een goede dag had of de ontstane onrust weg wilde nemen) was ze dan ook gewoon aanwezig bij het regeringsdiner, een gala dat sinds 1906 wordt gehouden.  

De prinses droeg een donkerblauwe japon met ruches met daarbij de amethist parure uit de collectie van koningin Sonja. Mette-Marit draagt hem zo vaak dat het zou kunnen dat Sonja hem aan haar schoondochter heeft gegeven. Prinses Astrid (links), de zus van koning Harald, droeg haar Vasa Tiara (platinum en diamanten) uit 1929. Ze erfde het stuk van haar moeder.

De Noorse koningin was zelf uitgerukt met de Queen Josefina Diamond Tiara uit de 1820's. Het was ooit van haar schoonmoeder, Sonja is de enige Noorse royal die hem draagt.

Hoewel Mette-Marit duidelijk wilde uitstralen dat er wat haar betreft geen reden tot paniek is, leven de Noren toch erg mee met haar en dat geldt ook voor de Zweden. "Het spijt ons zeer om te horen dat kroonprinses Mette-Marit ziek is," zo liet het Zweedse hof weten en benadrukte nog eens dat kroonprinses Victoria en prins Daniel een hechte vriendschap onderhouden met Mette-Marit en haar man, kroonprins Haakon.

Ook Haakon heeft inmiddels gereageerd. "Ik denk dat de meeste dingen wel zijn gezegd, maar het moge duidelijk zijn dat dit iets is waar we samen doorheen moeten", zei Haakon tijdens een publiek optreden. Hij voelt zich gesteund door het Noorse volk, dat al tijden massaal met het paar meeleeft. Mette-Marit is moeder van Marius (21) uit een eerdere relatie en van prinses Ingrid Alexandra (14) en prins Sverre (12) met Haakon.

Longfibrose is een onomkeerbare aandoening die te behandelen is met ontstekingsremmers en medicijnen die het afweersysteem in toom houden. De ziekte, die zich meestal openbaart bij patiënten die veel ouder zijn dan Mette-Marit, heeft zich bij de prinses langzaam ontwikkeld. Noorse media stellen dat de ziekte bij Mette-Marit in een vroeg stadium is ontdekt. Was dat later gebeurd, dan was haar levensverwachting waarschijnlijk nog maximaal twee jaar geweest. "Mijn doel is nog steeds om zo veel mogelijk te werken en zo veel mogelijk aan officiële gelegenheden deel te nemen," aldus de prinses.

 

Foto's © Kongehuset, Getty Images, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook