Royal Break-up: prins Harry en prins William gaan uit elkaar

'CD van jou, CD van mij'? Nee, het ligt net even wat anders.

Lees ook

De hertog van Cambridge en de hertog van Sussex zijn klaar met hun double act. Allemaal: 'We gaan hoe dan ook vandaag nog uit elkaar.'

Jarenlang deelden prins William en prins Harry een staf en een 'koninklijk huishouden' in Kensington Palace. In de tijd dat Harry nog single was, was het logisch om hem en zijn agenda gewoon met William en Kate mee te laten draaien. Zijn huwelijk met Meghan Markle heeft daar verandering in gebracht en dat heeft weer de 'breuk' ingeleid.

Omdat hun toekomstige rollen met echtgenotes Kate en Meghan zo heel verschillend zijn, is het volgens hen handiger om het huishouden op te splitsen. Dit zou ook moeten voorkomen dat het ene stel veel meer in het nieuws is dan het andere.

Harry en Meghan zijn nogal mediamagneten die de werkzaamheden van de Cambridge'jes nogal eens uit tijdlijnen doen verdwijnen. Zulks ligt gevoelig, zelfs onder broers die dol op elkaar zijn (en zeker onder dames die de kracht van de socials kennen, kuch-Meghan-kuch).

In de praktijk betekent dat: eigen woordvoerders, eigen communicatiestaf en eigen social media. De splitsing werd wel verwacht, maar pas als William prins van Wales zou zijn geworden.

Dat er nu al sprake van is, zegt iets over veranderende rollen binnen de Engelse monarchie: de Queen die het rustiger aan gaat doen, de groeiende rol van zowel Charles als die van de Cambridge'jes. Het is een slecht bewaard geheim dat de broers veel meer zelf willen bepalen wat ze naar buiten brengen, zonder steeds alles te moeten overleggen met de diverse afdelingen, of het elkaar niet 'bijt'.

Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt, prins Andrew en zijn jongere broer prins Edward kregen uiteindelijk ook een eigen 'royal household'. Verwacht wordt dat dit ook leidend zal zijn voor de gebroeders Wales: er zal een Hertog van Cambridge en een Hertog van Sussex afdeling en account komen.

Prins Charles zal hier niet verrukt van zijn, want hij wil alles juist onder één centrale communicatieafdeling brengen (wat overigens ook heel logisch zou zijn). In de praktijk blijkt dit niet heel goed te werken (lees: botsende ego's en ambities), vandaar de verwachtte afscheiding. Charles financiert nog altijd het leven van zijn zoons met de inkomsten uit zijn Duchy of Cornwall. De kosten zijn vorig jaar met 40% gestegen, mede door de komst van Meghan. Je zou dus zeggen dat hij wel iets in de melk te brokkelen heeft.  

De Cambridge'jes en Sussex'jes kunnen zich zo duidelijker profileren als respectievelijk de aanstaande troonopvolger en de vliegende keepers voor volk en vaderland. Clarence House spreekt voor kroonprins Charles en Camilla en The Royal Family voor de Queen en prins Philip en de koninklijke familie in bredere zin. Laat de persmomentjes maar komen!

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook