Prins Charles huilde bittere tranen over Diana

Een goed gesprek had zowel de kroonprins als prinses Diana veel verdriet kunnen besparen.

Hoe wanhopig moeten prins Charles en lady Diana Spencer in 1981 toch zijn geweest? Uit een nieuwe biografie blijkt dat er geen sprake was van echte liefde.   

Diana Spencer mocht dan twijfelen aan haar verloving, maar machteloos staan tegenover het afblazen 'omdat haar gezicht al op theedoeken stond', niemand wist dat prins Charles hetzelfde voelde en het uitsluitend uit plichtsgevoel doorzette. Royal reporter Robert Jobson trok anderhalf jaar met de prins op en noteerde zo een aantal opmerkelijke uitspraken.

Waaronder dus ook dat Charles net als Diana van mening was dat ze niet goed bij elkaar pasten, maar ook niet in staat was dat uit te spreken of ernaar te handelen 'uit angst voor rampzalige gevolgen'. Bij vrienden huilde hij bittere tranen: "Ik wilde wanhopig graag onder het huwelijk in 1981 uit, toen ik er tijdens de verloving achter kwam hoe afschuwelijk de vooruitzichten waren. Ik heb niet alleen mezelf en Diana, maar ook de monarchie tekort gedaan."

In de weken voor het huwelijk probeerde hij over zijn werk te vertellen en hoe zijn dag was geweest terwijl Diana – net twintig en doller op romans dan studieboeken – hem glazig aankeek 'en dan zonder aantoonbare reden in tranen uitbarstte'. Charles had dan geen idee waarom ze zo overstuur was en of hij iets verkeerds had gezegd.

Uit interviews met Diana weten we dat ze wanhopig graag iets liefs van hem wilde horen dat haar wat bevestiging gaf, in plaats van intellectuele verhandelingen over een werkbezoek. Het moet een sterk staaltje miscommunicatie tussen twee mensen zijn geweest, waarbij het verschil in verhouding en gelijkwaardigheid een goed gesprek blijkbaar in de weg stond.

Charles neemt het zijn ouders niet kwalijk dat hij zich niet in staat voelde de verloving te verbreken. "Het was mijn eigen falen dat ik Diana vooraf niet beter had leren kennen," zegt hij. Diana vertelde eerder dat ze elkaar welgeteld twaalf keer hadden ontmoet, voor de verloving. Volgens Jobson wordt de prins nog altijd 'achtervolgd door verdriet over zijn eerste huwelijk, dat gedoemd was te mislukken'.  

In het boek worden ook nog een paar andere spraakmakende dingen duidelijk:

  • Charles is al 'Schaduw Koning' en ondanks alle dreigementen om tot haar dood te regeren, zou het best eens kunnen dat de Queen op haar 95ste – als het zover komt – een stapje opzij doet om Charles als regent aan te wijzen (aftreden gaat haar duidelijk te ver).
  • Hij was erg gekwetst dat hij vorig jaar niet zijn zegje mocht doen in de documentaire over prinses Diana, waar zijn zonen prins William en prins Harry aan meewerkten.
  • De kroonprins 'spreekt met de doden', waaronder zijn mentor, graaf Mountbatten. Hmmm.

 

'Charles At Seventy: Thoughts, Hopes And Dreams' door Robert Jobson komt uit op 1 november

 

Foto's © ANP, Getty Images, BSR Agency

Laatste nieuws