Brekend: prinses Mette-Marit heeft nare ziekte

"De diagnose zal mijn leven beperken," zegt de Noorse kroonprinses.

Lees ook

Verdrietig nieuws uit Noorwegen:  bij kroonprinses Mette-Marit (45) is longfibrose vastgesteld.

Longfibrose (chronic pulmonary fibrosis) ofwel bindweefselvorming in de longen, is een chronische aandoening waarbij het longweefsel minder goed functioneert. De longen nemen dan minder goed zuurstof op. Hierdoor is de prinses kortademig en snel moe, en heeft ze weinig energie. De schade aan de longen kan niet genezen, de behandeling bestaat vooral uit zorgen dat het niet erger wordt.

"Ik heb al een aantal jaren regelmatig uitdagingen op het gebied van mijn gezondheid gehad," zegt de prinses. "Nu weten we meer over wat die veroorzaakten. De aandoening betekent dat mijn werkcapaciteit zal variëren. De kroonprins en ik kiezen ervoor om het nu bekend te maken, omdat het in de toekomst noodzakelijk zal zijn om perioden van rust in te plannen, zonder officieel programma. Dit zal nodig zijn tijdens de behandeling en wanneer de ziekte actiever is."

De prinses is al een paar jaar onder behandeling van de longartsen van het Rikshospitalet in Oslo waar ze ook in de toekomst zal worden behandeld. Het gaat volgens haar behandelend arts professor Bjoro om een vrij zeldzame vorm van longfibrose die niet gerelateerd is aan omgevings- of lifestylefactoren. Het feit dat de ziekte in een vroeg stadium is vastgesteld 'maakt de prognose positiever'.

"De diagnose zal mijn leven beperken," zegt de prinses. "Maar ik ben toch blij dat het vroeg ontdekt is. Ik richt me in eerste instantie op zoveel mogelijk werken en deelnemen aan het officiële programma. Maar het is duidelijk dat er perioden zullen zijn waarin ik het kalmer aan moet doen."

De prinses leeft al enkele jaren met de ziekte, hoewel die nu pas is vastgesteld. En ze heeft goede hoop dat er 'goede dagen in het verschiet liggen'. "Ik denk dat het bij het leven hoort om te leren leven met onzekerheid. Voor mij geldt dat ook, maar ik ben erg optimistisch en erg blij dat ik zulke goede mensen om me heen heb."

Lees meer: 

 

Foto © Kongehuset, ANP, Getty Images 

Laatste nieuws

Zie ook