Hoe gaat het met prinses Elisabeth in Wales?

Sweet Seventeen! Longyfarchiadau, prinses Elisabeth.

Lees ook

Kroonprinses Elisabeth viert vandaag haar 17de verjaardag. Sinds eind augustus woont ze niet meer thuis, maar zit ze op kostschool. Hoe bevalt het UWC Atlantic College in St Donats in Wales?

Elisabeth is voor de herfstvakantie voor het eerst sinds negen weken weer even thuis en koningin Mathilde liet zich tegenover de pers ontvallen 'best zenuwachtig te zijn voor het weerzien'. 

Elisabeth woont op het UWC samen met zo’n 350 medestudenten, uit meer dan honderd verschillende landen en uit alle lagen van de bevolking. Ze blijft twee jaar in Wales om haar International Baccalaureate te behalen. Dat pre-universitair diploma stoomt de leerlingen klaar voor sommige van de hoogst aangeschreven onderwijsinstellingen ter wereld.

Op de campus worden de studenten gehuisvest in zeven 'huizen' met elk zo'n vijftig leerlingen. Ze slaapt er net als iedereen met zijn vieren op een kamer. Iedereen heeft om de beurt schoonmaak -en afwascorvee en mest het kippenhok uit. Elisabeth gaat alleen voor de vakanties terug naar huis en lijkt er prima te gedijen.

Uit de schaarse informatie die uitlekt blijkt dat de lessen haar vlot afgaan, ze leuke vrienden en vriendinnen heeft en vooral haar hondje Jeep lijkt te missen. Verder valt ze niet op, precies de bedoeling van deze twee jaar.

De lessen duren tot één uur ’s middags, de rest van de dag staat 'ontwikkeling van de persoonlijkheid'. Denk daarna aan het organiseren van conferenties en studentenraden, en vooral ook vrijwilligerswerk.

Koning Willem-Alexander heeft op dezelfde school gezeten en verhaalt er vol genegenheid over. "Als tiener bracht ik twee jaar door in Glamorgan op het United World College. Mijn herinneringen aan die tijd en de vrienden voor het leven die ik er maakte zijn me zeer dierbaar," zei hij tijdens het staatsbezoek aan Engeland in het Paleis van Westminster.

Voor Elisabeth is in het buitenland studeren een zeldzame kans om even weg te zijn van het hof en het protocol, om in relatieve anonimiteit (reken maar dat er beveiliging mee is) zelfstandige keuzes te kunnen maken en te kunnen opgaan in de massa voor ze als troonopvolger onherroepelijk in het keurslijf stapt.

"Met Elisabeth gaat het goed, heel goed," zei haar moeder, koningin Mathilde, twee weken na het vertrek van haar oudste dochter. Ze voegde er aan toe dat het gemis aan het thuisfront "even aanpassen is voor ons".  In een van de zes pubs proosten op haar verjaardag zit er overigens niet in voor de prinses: in Groot-Brittannië wordt pas vanaf 18 jaar alcohol geschonken. Desalniettemin: llongyfarchiadau*, Elisabeth! 

 

Foto's © PPE Agency /  UWC Atlantic College, Belgische Monarchie, *gefeliciteerd in het Welsh.

Laatste nieuws

Zie ook