Je kunt straks slapen in de B&B van prins Charles!

En waar je ook bent, de Queen Mum zal minzaam glimlachend op je neerkijken.

Dus, je bent kroonprins-op-leeftijd en je zit goed in het onroerend goed. Wat moet je dan met de Schotse erfenis van je geliefde oma?

De Queen Mum, koningin-gemalin Elizabeth (de moeder van de huidige Queen) had aan haar Castle of Mey een enig kasteeltje in Caithness vol trapjes en torentjes.

Ze ontving er haar high society vrienden en in de privacy van haar salon gokte ze er per telefoon op paarden, zoveel als ze wilde, met uitzicht op de Orkney Eilanden.

Prins Charles was erg close met zijn oma en erfde de verantwoordelijkheid voor het kasteel dat zijn oma in 1996 al overdroeg aan het Queen Elizabeth Castle of Mey Trust, dat het af en toe deels openstelde voor het publiek. 

Maar omdat hij in Schotland al een eigen verblijf op Balmoral heeft (en ooit in Balmoral Castle zelf zal trekken) heeft hij besloten van het Castle of Mey een luxe Bed & Breakfast te maken, dat in de wandelgangen gekscherend al het Heir B&B is gedoopt.

Slapen in het kasteel ging hem blijkbaar te ver (het dient al als een soort museum), maar in de stallen en de graanschuur worden tien luxe kamers gemaakt die een deel van het jaar te boeken zijn.

De prins van Wales is intensief betrokken bij de verbouwing, kiest zelf de stoffering uit en wil alles zo duurzaam mogelijk hebben, voor het in april 2019 opengaat. Een overnachting met ontbijt zal zo'n 160 pond gaan kosten.

Beeltenissen van de Queen Mum zullen all over the place te vinden zijn: haar ER (Elizabeth Regina) monogram is onder andere gegraveerd in het skylight van de eetzaal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door PETRUS (@petruswills) op

Als je 'The Crown' volgt herken je Castle of Mey als het kasteeltje waar Elizabeth naar toe ging om te rouwen om de dood van haar man, koning George VI, in 1952.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Castle & Gardens of Mey (@castleofmey) op

Ze vond het toen ze op bezoek was bij vrienden en kocht het vervallen kasteel, dat tussen 1566 en 1572 is gebouwd, later dat jaar.

De renovatie vormde een welkome afleiding van al haar verdriet (en hield haar tot vreugde van haar dochter, die net koningin was, ook lekker bezig in Schotland, in plaats van zich met haar te bemoeien).

Ze regeerde er in haar eentje over de mensen die de schaapskudde, Aberdeen Angus koeien en de moestuin voor haar verzorgden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Castle & Gardens of Mey (@castleofmey) op

Prins Charles kwam er vaak, hij logeerde er in ieder geval elke zomer een week bij zijn oma #qualitytime. Tegenwoordig is hij er in augustus, met Camilla, als de hertog en hertogin van Rothesay, hun titels ter plekke.  

 

Foto's © Castle of Mey

Laatste nieuws