Staatsbanket: Máxima pakt uit met Stuart Diamant

En de winnaar van de Royal Bling Battle is... Hare Majesteit!

Lees ook

Vol verwachting klopte het hart van menig royaltywatcher: wat zou koningin Máxima aantrekken voor het staatsbanket in Buckingham Palace en vooral: wat zou ze ópzetten?

Het verlossende antwoord werd gegeven in de White Drawing Room, waar koningin Elizabeth haar gasten verwelkomde voor het diner dat diende als afsluiting van de eerste dag van het staatsbezoek aan Engeland. Koningin Máxima droeg niet alleen het diadeem, maar ook de gelijknamige diamant die er nog op kan worden gezet. 'Go big or go home,' moet ze hebben gedacht. That's our girl! 

De 'Stuart' is een diamant van bijna veertig karaat. Stadhouder Willem III was in de 17e eeuw ook koning van Engeland en Ierland toen hij hem kocht voor zijn vrouw Mary Stuart. Volgens kenners is het een van de meest waardevolle stukken in de juwelencollectie van de Oranjes: er zit een zweem van groen en blauw in die zeer zeldzaam is. Kijk Hare Majesteit in haar nieuwe Taminiau (de kleur van het ombré is een knipoog naar The Rock) hier eens lekker smizen. Die kon het opgetogen gegil van royaltyliefhebbers wereldwijd vermoedelijk in Londen horen. 

De diamant is al ruim veertig jaar niet meer in het openbaar gezien. Koningin Juliana droeg hem voor het laatst publiekelijk tijdens haar staatsbezoek aan Groot-Brittannië, in 1972, ín het Stuart-diadeem. Dat werd speciaal voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina gemaakt, met de demontabele Stuart-diamant erin.

Juliana was er dol op, koningin Beatrix droeg de diamant tijdens haar regeerperiode nooit, vermoedelijk vond Hare Zakelijkheid 'm iets te opzichtig.

Máxima kan 'm echter hebben, zo bewees ze eerder dit jaar in Luxemburg toen ze het Stuart-diadeem zonder de gelijknamige steen droeg.

En nu droeg ze hem dus mét het pronkstuk. De Queen koos voor de Girls of Great Britain Tiara, een favoriet van haar. Erbij de Cullinan III en IV Broche , ook bekend als 'Granny's Chips'. Dat is een diplomatiek knikje naar Nederland, want de Cullinan is gekloofd en geslepen in Amsterdam. Op de achtergrond zie je prinses Mabel praten met prins William.

Camilla, hertogin van Cornwall, droeg de Greville Tiara…

…en wandelde met minister Stef Blok naar het diner – die komt zo nog eens ergens. 

Máxima had Charles als wandelpartner: goede gesprekken, dat zie je zo.

Catherine, hertogin van Cambridge (vooruit, voor één keer haar officiële naam, het is tenslotte een speciale gelegenheid) had gekozen voor de Lover's Knot Tiara die van koningin Mary was (en een lievelingsstuk was van de Queen Mum). Het is een beauty uit 1913, ontworpen door Garrard met bengelende parels en een enorm kroonluchtergehalte. Prinses Diana had 'm als 'langdurige lening' permanent tot haar beschikking, nu draagt haar schoondochter hem dus.

En zo te zien had Kate ook een collier van de Queen mogen lenen, vermoedelijk hoort het bij de huwelijksparure uit 1860 van koningin Alexandra.

Erbij een nieuwe blauwe jurk van Alexander McQueen die nog het meest op een toffeewikkel van Quality Street leek. Haar nieuwe Royal Family Order stond er leuk bij, dat dan weer wel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Cambridge team ❤ (@kate.william.royals) op

De oorbellen met parels zijn van prinses Diana geweest, alle belangrijke vrouwen van de Windsors waren dus een beetje aanwezig. Maar hoe leuk alle verwijzingen ook zijn, Máxima was de onbetwiste winnaar van de Battle of the Bling. 

Kate en William waren in de middag met prins Louis vermoedelijk vanuit Anmer Hall in Norfolk komen chopperen voor het diner.

Prinses Mabel rukte uit met de kleine saffieren tiara en een jurk die ongetwijfeld ironisch bedoeld was #burdapatroonmetbiesjes.

Seriously, girlfriend – what were you thinking?!

Ook aanwezig waren de hertogin van Gloucester met de Cartier Indian Tiara en prinses Michael van Kent met haar Kent Pearl Festoon tiara, een fraai frêle ding vol flonkers.

Er werd uiteraard gespeecht tot iedereen omviel van de trek.

Ook door de Queen, het hoort erbij…

…net als proosten.

Op het menu een voorgerecht van gepocheerde tong, met kreeftmousse in champagnesaus. Het hoofdgerecht was tournedos met rösti, haricots verts met boter, een artisjokkensalade.

In de vooravond, voor de gasten arriveerden, inspecteerde de gastvrouw zelf nog even alles. 

Voor het staatsbezoek zijn 2535 stuks serviesgoed en aanverwanten uit de kast gehaald. Al het kristal en Chinese porselein wordt na afloop met de hand afgewassen en opgeborgen tot het eerstvolgende banket.

In de paleiskeuken was men er ook maar druk mee. Dit zijn de appeltaartjes…

…zoals de chef ze had bedacht. Het 'piece de resistence' was toch wel het oranjedessert:

280 stukjes chocolade-met-sinaasappeltaart, ter ere van de Oranjes: Diplomatiek Dessert!

Aan de taart had de pastry chef niet eens zo gek veel werk…

…de mandarijntjes pellen, daarentegen…

…bleek een heidens karwei. De koning en koningin kunnen overigens rustig uitbuiken: ze slapen vannacht in Buckingham Palace. 

 

Foto's © ANP, Getty Images, PA Images

Laatste nieuws

Zie ook