Hello dear! Oranjes op bezoek bij de Queen

Koetsen! De hertog van Edinburgh! De beroemdste handtas ter wereld! Máxima!

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Londen gearriveerd op uitnodiging van koningin Elizabeth II voor een staatsbezoek van welgeteld 27 uur.

Dat lijkt kort, maar de Oranjes staan bekend om hun efficiënte manier van zaken afhameren en het feit dat de Queen echt alles aan pump & circumstance uit de kast haalt om de Nederlandse buren te onthalen, bewijst dat het bezoek wel degelijk een dingetje is. Zo is ook prinses Mabel uitgenodigd voor het staatsbanket van vanavond, waar de hele eredivisie van de Windsors bij aanwezig is.

Sterker nog, het komt niet vaak voor dat de socials van The Royal Family en diverse Guard-divisies al dagen van te voren filmpjes tonen van oefeningen voor het groots onthaal van 'The Dutch', bekend als 'our North Sea Neighbours' en ook als tweede handelspartner voor Engeland, niet geheel onbelangrijk in het licht van de Brexit. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vlogen gisteravond al naar Engeland, waar ze logeerden in de Nederlandse ambassade.

Daar begon het staatsbezoek met gesprekken met de Nederlandse inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Zorgen over de gevolgen van de Brexit bleken er alom te zijn. Het weerhield Máxima er niet van een nieuw Claesje aan te trekken in haar favoriete kleur: saai blush. 

Zelfs doorgewinterde royaltyverslaggevers waren onder de indruk van de ceremoniële ontvangst, in afwachting van alle royals.

Daarna begon het officiële programma met het welkom van de prins van Wales en de hertogin van Cornwall, die de Oranjes in een Bentley ophaalden bij de Nederlandse ambassade. 

En hen binnen de hand drukten, voor wederzijds volk & vaderland…

…compleet met kniksje van de hertogin van Cornwall voor de koningin, zoals het heurt. 

De koning had zich nog snel even omgekleed in een jacquet, ook zoals het heurt. 

De Queen was toen al gearriveerd op de Horse Guards Parade, in majesteitelijk paars…

…en in het onvermijdelijke gezelschap van premier Theresa May. 

En Hare Majesteit vroeg zich duidelijk af waar de Bentley toch bleef.

Willem-Alexander bewees maar weer eens dat hij een koning is om naar op te kijken…

…die ook best even soepel door de knieën kan. 

De begroeting was allerhartelijkst. Geen idee waar het protocol is gebleven dat voorschrijft dat de Queen niet mag worden aangeraakt, er werd gewoon op zijn Hollands gezoend.

Dit is echt wel een gevalletje Royal Squat Goals, toch? 

Vervolgens was er een ceremonie op Horse Guards Parade met meer dan duizend paarden en manschappen, waar de koning en koningin welkom werden geheten door Koningin Elizabeth II.

De erewacht werd geïnspecteerd…

…en intussen leken de Queen en de koningin reuze 'chatty' met elkaar. 

Daarna ging het per koets over de Mall naar Buckingham Palace voor de lunch…

…en dat was best een dingetje, qua pump & circumstance…

Op de stoep van het paleis poseerde het gezelschap nog even…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marc van der Linden (@marcvanderlindenm) op

…iets waar een hilarisch 'Hoe zullen we eens gaan staan?' dansje aan vooraf ging voor de Queen de regie nam #alseenbaas.

Na een lunch op Buckingham Palace gingen de Oranjes naar een speciale expositie in de Picture Gallery, bestaande uit items uit de Koninklijke Collectie die gerelateerd zijn aan Nederland.

En het was heel lief van de Queen dat ze net deed alsof ze het een en ander nog nooit gezien heeft. 

En de sfeer was zo te zien opperbest.

Een van de meest indrukwekkende dingen die op tafel lag was deze gouden schaal die is gemaakt voor koning George IV die er zijn Europese ordes graag op mocht tentoonstellen, waaronder de Nederlandse Willemsorde.

En er lag ook een kiekje tussen van Willem-Alexanders overgrootmoeder koningin Wilhelmina (derde van links), hier in 1946 op bezoek bij koning George VI. De huidige Queen staat hier als derde van rechts. Tussen Wilhelmina en Elizabeth in toenmalig koningin-moeder Mary, de oma van Elizabeth en Margaret (die tweede van rechts staat).

Je kunt er wel van uitgaan dat je het totally hebt gemaakt bij de Queen als ze persoonlijk de rondleiding overneemt.

Aansluitend legden de Oranjes een krans bij het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey. De koning had zich bliksemsnel weer even omgekleed in een pak, zijn derde op deze dag. We vragen ons af hoe dat gaat, staat er dan een PA met een kledingzak klaar en schiet hij even snel een kamertje in Buckingham Palace in?

Een korte rondleiding door de Abbey leidde hen onder andere langs de graven van de Nederlandse koning-stadhouder Willem III en zijn Britse echtgenote koningin Mary II. Om eerlijk te zijn zien we geen enkele gelijkenis met de huidige lichting. 

Willem-Alexander hield in de middag een toespraak in het Britse Parlement en sprak met enkele parlementariërs.

 

Daarna gingen de Oranjes door naar Clarence House, het woonpaleis van de prins van Wales, voor een kopje thee met Charles en Camilla…

… waarna nog een ontmoeting met Jeremy Corbyn, de leider van de oppositie, op het programma stond.

Daarna ging het fluks terug naar het paleis, altijd handig als dan de avondspits even voor je wordt stilgelegd. 

De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket op Buckingham Palace, daarover lees je vanavond alles op Beau Monde. Er is morgen geen contraprestatie, daarvoor was 'geen ruimte in de agenda'.

 

Foto's © Getty Images, ANP, The Royal Family, Koninklijk Huis, Nederlandse Ambassade, Westminster Abbey 

Laatste nieuws

Zie ook